Steve Jobs nem lép színpadra januárban

Vágólapra másolva!
Szokásával ellentétben nem Steve Jobs tartja majd a januári Macworld expó nyitóbeszédét, hanem egyik kollégája, és a cég jövőre vesz részt utoljára a szakvásáron.
Vágólapra másolva!

Jövő januárban nem Steve Jobs, hanem kollégája, Philip Schiller, az Apple marketing vezetője tart majd beszédet a Macworld expó nyitónapján - adta híról a BBC. A hagyományosan a San Francisco-i Moscone Centerben tartott bemutatón az elmúlt években rendre a cég alapítója lépett színpadra, hogy - legalább a prototípus szintjén - bemutassa a cég arra az évre tartogatott újdonságait. Tavaly januárban például itt láthatta a nagyközönség először az iPhone-t, amelynek bemutatásával a Macworld jórészt el is terelte a figyelmet az azzal párhuzamosan zajló Las Vegas-i CES szakkiállításról.

Szakkiállítások helyett saját rendezvények

Az Apple ezzel együtt azt is közölte, hogy jövő januárban vesz részt utoljára az IDG által szervezett eseményen, ahol közel félezer kiállító mutatja be maces termékeit. "Az Apple az elmúlt években folyamatosan csökkentette a szakkiállításokon való jelenlétét" - nyilatkozta a cég szóvivőja a BBC-nek. Steve Dowling szerint az elmúlt években a cég így több embert ért el, és többféle módon, mint valaha.

A gyártó egy ideje a szakkíállítások helyett saját rendezvényein mutatja be új termékeit. Ezeket az eseményeket az interneten is követhetik az érdeklődők, ahogy az a szeptemberi különleges iPod bemutató esetében is történt. A szóvivő szerint az Apple márkaboltokat heti 3,5 millió ember keresi fel, míg a kiállítások népszerűsége folyamatosan csökken.

Vezető kerestetik

Gene Munster, az Associated Press által megkérdezett elemző szerint a mostani bejelntés jól mutatja a cégen belüli erővonalak változását is. A nyitószónokká váló Philip Schiller egyike annak a két embernek, aki Jobsot követheti az Apple élén. A másik szóbajöhető jelölt Tim Cook, a cég jelenlegi ügyvezető igazgatója lenne.

Az Apple bejelentésekre az Apple-rajongó bloggerek is reagáltak. Már elérhető a cég hivatalos weboldalának dizájnját lekoppintó Apple Cancelled Christmas paródiaoldal. Ezen egy hivatalos stílusban megfogalmazott sajtóközlemény tudatja az olvasókkal, hogy a múltbéli trendeket folytatva a cég idén tart utoljára karácsonyt, jövőre már ez is elmarad. Az elemzések iránt érdeklődők viszont jobban járnak a Daring Fireball oldallal, ahol az Expo elhagyásáról szóló híradásokat és elemzéseket gyűtjötte össze a blogger.

Köszöni, jól van

A nyitószónokkal kapcsolatos változások bejelentése után újra lábrakaptak a Steve Jobs egészségi állapotáról spekuláló pletykák is. A vezérigazgatót 2004-ben operálták egy ritka fajta rákkal, azóta időről időre újabb hírek röppennek fel Jobs hogylétéről, idén még halálhírét is költötték a Bloomberg számítógépes rendszerének hibájából kifolyólag. A cég mindenesetre cáfolta, hogy a vezér gyengélkedése miatt mondták volna le szereplését, de az expó elhagyásának hírére a vállalat részvényeinek értéke 5 százalékkal esett.