Vágólapra másolva!
A nagy sikerű Before Dawn után Kenyeres Bálint egy 20. század elején játszódó kosztümös rövidfilmet rendezett A repülés története címmel. Még nem lehet sokkal többet tudni róla, mint hogy a normandiai tengerparton játszódik és központi szerepet kap benne egy digitális trükk, de remélhetőleg a jövő év első felében már megnézhetjük.
Vágólapra másolva!

A repülés története című kisjátékfilmjéről akkor beszélt nekünk először Kenyeres Bálint, amikor 2006 végén a Before Dawn-nal elnyerte az Európa Filmdíjat. A francia-magyar koprodukcióban készült filmet ősszel forgatták a normandiai tengerparton, és a tervek szerint január végére elkészülő alkotásnak most képi és hang utómunkái zajlanak.

A sötét hangulatú, kortárs egysnittes után Kenyeres egy teljesen más miliőbe kalauzol: a normandiai tengerparton vagyunk 1905-ben, ahol egy nagypolgári család és barátaik szedelődzködnek a piknik után. Indulás előtt még készítenének egy közös csoportképet, de egy fontos szereplő hiányzik.

Hiába faggatjuk, Kenyeres a sztoriról ennél többet még nem árul el, csak annyit tudunk, hogy a sokszereplős filmből két személy emelkedik ki, a fent említett hiányzó valaki és az anyafigura, akit a francia Marie Mure alakít. Ha nem hangzik ismerősen a neve, nem véletlen, a színésznő jó tíz éve nem volt látható a vásznon. Kenyeres egy ügynökségi katalógusban talált rá, és ugyan, ahogy arra számított is, a személyes találkozásnál kiderült, hogy a színésznő fotója kb. tizenöt évvel ezelőtt készült, de a rendező azonnal érezte, hogy így is Mure kell neki.

Forrás: [origo]
Marie Mure A repülés története című filmben

Kenyeres szerint bár a kontinuitás nyilván felfedezhető előző munkája és A repülés története közt, valószínűleg lesznek, akiket meglep majd a kosztümös film, amelynek "az alapötlete hozta ezt a közeget. Vagy vállalom a tüllruhákat, vagy nem csinálom meg". Kenyeres és operatőre, Erdély Mátyás természetesen a Before Dawn-énál több beállítással, mégis viszonylag hosszú, belső vágásra épülő snittekkel dolgoztak, melyek segítségével szándékaik szerint "egyszerűen, tisztán, mégis rafináltan" mesélik el a történetet annak komplexitásában.

A film mindössze öt nap alatt, két normandiai helyszínen forgott, de az utómunkaszakasz meglehetősen időigényes, mivel a filmben egy komoly digitális trükk szerepel. Ezen jelenleg dolgozik a neves BUF Compagnie utómunkacég, amely részt vett többek közt A sötét lovag, a Harry Potter és a Tűz Serlege és Az elveszett gyerekek városa vizuális trükkjeinek elkészítésében is. Ezzel párhuzamosan készül a francia, magyar, német és szlovák szereplőcsapat magyarra szinkronizálása, a későbbiekben pedig francia szinkron is készül majd a filmhez.

Forrás: [origo]
Jelenet A repülés története című filmből

Kenyeres, akinek nagyjából két és fél évi munkája van a tizenöt perces filmben, bármennyire is elégedett az eredménnyel, ennyi időt többé nem szeretne rövidfilmre szánni, és most már nagyjátékfilm-terveire összpontosít. Ezekről még nem szeretne beszélni, de ha minden az elképzeléseinek megfelelően alakul, 2009 végén már elkezdhet forogni első egész estés alkotása.