Kiállítják majd a kiszuperált űrrepülőgépeket

Vágólapra másolva!
A jelenlegi tervek szerint a NASA rövidesen - néhány éven belül - kivonja a forgalomból jelenleg üzemelő három űrrepülőgépét: az Atlantist, az Endeavourt és a Disoveryt. A hivatal szerdán egy felhívást tett közzé, amelyben javaslatokat vár a három űrrepülőgép felhasználására. 
Vágólapra másolva!

A hasznosítás természetesen nem újabb startokat jelent, az űreszközöket a nagyközönség számára elérhető formában, kiállítási tárgyként, oktatási és ismeretterjesztési célra szeretnék fenntartani. Az egyik űrrepülőgép feltehetőleg a Smithsonian Intézet múzeumába kerül, egy másik pedig a Kennedy Űrközpont kiállítási területére.

A harmadik kiszuperált űrrepülőgép is feltehetőleg valamelyik múzeumban, oktatási intézményben, esetleg egyéb kiállítási területen köt majd ki.

Az átalakítás, illetve a célállomásra szállítás a becslések alapján egy-egy űrrepülőgépnél közel 50 millió dollárba kerül. Technikai nehézségek is felmerülhetnek a szállításnál, továbbá nemcsak megfelelő repülőtérnek kell lennie a célállomáson, de fedett, esőtől védett kiállítási helynek is.

Forrás: NASA