Obama újabb csomagot tervez

Vágólapra másolva!
Újabb 850 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomag lehetősége látott napvilágot az Egyesült Államokban. Mivel a gazdaság egyre mélyebb kátyúban van, a Bloomberg szerint jövőre Barack Obama megválasztott elnök hivatalába lépésének első intézkedései között szavaztathatja meg az újabb pénzügyi segítséget a kongresszussal.
Vágólapra másolva!

A Bloomberg meg nem nevezett forrása szerint az új elnök csapata úgy véli, hogy az újabb 850 milliárd dolláros segítség elkerülhetetlen, ha meg szeretnék fékezni a válság miatt vészesen növekvő munkanélküliséget, ami kezd a fő problémává válni Amerikában. A cégek költségeik megzabolázásával és megtakarítási programokkal igyekeznek kompenzálni veszteségeiket, ez pedig nem ritkán leépítésekhez vezet.

Az elnök ezért a már Franklin Delano Roosevelt (és a nagy gazdasági válság) idején jól bevált, Keynes által kidolgozott gazdaságpolitikát idéző intézkedéseket tervez: célzott fejlesztésekkel, útfelújításokkal, hídépítéssel igyekszik munkát adni az embereknek. Obama ezenkívül egészségügyi programot, munkanélküli-segélyprogramot és a megújuló energia támogatását is tervezi.

Nem biztos hogy elég a 850 milliárd

Az elnök célja 2009-2010-re 2,5 millió munkahely megteremtése. Erre azonban egyes közgazdászok szerint nem elég a 850 milliárdos tervezett csomag, legalább ezermilliárd dollárra lenne szükség - ezen elképzelés támogatói között olyan neveket találni, mint a Harvardon tanító, Nobel-díjas Joseph Stiglitz. Ezzel szemben Obama gazdasági tanácsadója, Laura Tyson 900 milliárdot is elegendőnek vél.

Obama tervét segíti, hogy a novemberi 4-i választások alkalmával a demokrata honatyák többséget szereztek a kongresszusban, így a megválasztott elnök számíthat híveire a törvényhozás alsóházában.