Közös céget alapított az OMV és az RWE

Vágólapra másolva!
Az OMV és az RWE közös, a Kaszpi-térség gázkészleteinek szállítására irányuló vállalatot hozott létre Londonban. Alább küldjük a részleteket. Az új cég, a Caspian Energy Company (CEC) céljai között szerepel a térséget Törökországon keresztül Európával összekötő gázvezeték megépítése - írja az új leány sajtóközleményében.
Vágólapra másolva!

A CEC közös, OMV és RWE tulajdonlásához szükség van az illetékes versenyfelügyeleti hatóságok jóváhagyására. A tervek szerint az engedélyezés után az OMV és az RWE egyforma üzletrésszel rendelkezik majd a CEC-ben.

Az újonnan alapított cég 2009-ben részletes elemzést készít azokról gázszállítási infrastrukturális lehetőségekről, melyekkel Európa számára is hozzáférhetővé válhatnának a Kaszpi-tengertől keletre található földgázkészletek. A CEC a vizsgálat eredménye alapján fogja megkezdeni a Kaszpi-tengert átszelő gázszállító rendszerek kidolgozását, megépítését, tulajdonba vételét és üzemeltetését. Az innen származó gázt ezután bele lehetne vezetni a már meglévő dél-kaukázusi vagy egyéb, újonnan épülő gázvezetékekbe, majd azokon át eljuthatna Törökországba és a "Déli Gázfolyosó" gerincét alkotó Nabucco gázvezetékbe.