Sikeresen ötvözték Blu-ray-t és a DVD-t

Vágólapra másolva!
Az újfajta lemezek ugyanazon az oldalon tárolják a Blu-ray és a DVD-formátumban felírt tartalmat, különböző rétegekben. A hibrid korongok egyelőre csak Japánban lesznek kaphatók.
Vágólapra másolva!

A hagyományos DVD-lejátszókban is használható, DVD-réteget tartalmazó Blu-ray hibridet mutattak be Japánban - adta hírül a ReadWriteWeb. A korongok segítségével ugyanazt a tartalmat hagyományos és nagy felbontású változatban is el lehet adni a vásárlóknak.

A Toshiba által kifejlesztett HD DVD formátum már ismerte ezt a megoldást, viszont annál forgatni kellett a lemezeket. A hibrid Blu-ray viszont ugyanazon az oldalon tartalmazza mindkét formátumot, amelyeket egy félig áteresztő réteg választ el egymástól.

A korong első két rétege kék lézerrel, az ezek mögött található DVD-réteg pedig a hagyományos lejátszóval olvasható. A lemezek két Blu-ray rétege 35,5 gigabájt, a DVD-réteg pedig 8,5 gigabájt tárolására alkalmas.

A technológia nem új, azt még 2004-ben mutatta be a JVC, viszont azóta csak prototípus készült belőle. A hibrid lemezeket most az Infinit Storage Media nevű cég dobja piacra, és egyelőre csak Japánban.