Száz millió liter tej maradhat a gazdáknál

Vágólapra másolva!
Felvásárlói szerződés nélkül maradhat sok tejtermelő, miután az értékesítési nehézségek miatt a hazai tejipar sorra mondja fel megállapodásait. A következő naptári évben elképzelhető, hogy akár 100 millió liter tej is a termelők nyakán maradhat - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A Tej Terméktanács megpróbálja más feldolgozókhoz irányítani a gazdálkodókat, akik felvásárló nélkül maradnak. Leginkább a kisebb termelők vannak veszélyben, mivel a begyűjtés költsége esetükben nagyobb. Területileg pedig az észak- és kelet-magyarországi tejtermelők a legkiszolgáltatottabbak.

Idén 1,8 milliárd liter tejet állítanak elő a termelők Magyarországon, amiből 1,25 milliárdot vesz fel a tejipar, a többit saját maguk használjál fel a gazdák, vagy közvetlenül a fogyasztóknak értékesítik.

Az értékesítési lehetőségek folyamatosan szűkülnek. A hazai fogyasztás egyre csökken, az import aránya növekszik (egyes becslések 30 százalék körülire teszik a részesedését), míg az elődleges exportpiacnak számító Olaszországot a német és francia cégek hódítják meg - írja a Világgazdaság.