Vágólapra másolva!
Az Elisztában zajló Grand Prix-viadal kilencedik fordulójában Lékó Péter remizett az orosz Erneszto Inarkijevvel. A spanyol megnyitás Marshall-támadásában nagymesterünk sikerrel bizonyította, hogy sötétnek bőséges ellenértéke van az áldozott gyalogért, de a lépésismétlés elől nem tudott kitérni.  Az azeri derbit Vugar Gasimov megnyerte Sahriyar Mamedgyarov ellen, és az orosz Alekszandr Griscsukkal holtversenyben vezet. Az orosz Dmitrij Jakovenko megszerezte második győzelmét, az azeri Tejmur Radzsabov kedvenc királyindiai védelmében nyert.  Feljött ötven százalékra a kínai Wang Yue. Csütörtökön játsszák a 10. fordulót, Lékó Péter világossal a holtversenyes éllovas Gasimovval játszik.

Az előző fordulóbeli rontás után Lékó Pétertől nem várhattunk csodát a Grand Prix-torna kilencedik játéknapján. A spanyol megnyitás Marshall-támadását játszotta meg, ahol az utóbbi versenyeken világos nem tudott hathatós fegyverrel kirukkolni, és ez nem sikerült az orosz Erneszto Inarkijevnek sem.

A hazai pályán küzdő sakkozó azonban alighanem maximálisan elégedett volt a fél ponttal, megőrizte ötven százalékát. Péternek a hajrára nagyon össze kell szednie magát, hogy a szoros mezőnyben előrerukkolhasson.

Az orosz Alekszandr Griscsuk a szicíliai védelem Najdorf-változatában lépésismétléssel remizett az örmény Vlagyimir Akopjannal. Egy tavaly játszott Karjakin-Griscsuk parti nyomán haladtak 21 lépésig, az orosz nagymester választott más folytatást. Minőségelőnyével Akopjan nem tudott mit kezdeni.

A remiző Griscsukot nyeréssel befogta az azeri Vugar Gasimov. Honfitársát, Sahriyar Mamedgyarovot győzte le. Sötét vezére a tábla közepén bajba került, az anyagi veszteséget Mamedgyarov nem tudta elkerülni, a 32. lépés után kapitulált. Megingás után ismét egyenesben Tejmur Radzsabov. A kedvenc királyindiai védelmében jobban érezte az állásban rejlő lehetőségeket, mint az ukrán Pavel Eljanov.

Láthatóan megkönnyebbült az orosz Dmitrij Jakovenko, hogy "megmenekült" a vereségtől Lékó Péter elleni partijában. A szicíliai védelmű partiban felszabadultan és jól játszott Rusztam Kaszimdzsanovval szemben. Az üzbég nagymester taktikai elnézést is elkövetett, amit Jakovenko szépen kihasznált.

A kínai Wang Yue fontos győzelmet aratott. Pontosan számolt a túlzottan nagy kockázatokat vállaló bolgár Ivan Cseparinov ellen. Békés partiban osztozott meg a ponton az orosz Jevgenyij Alekszejev és a francia Etienne Bacrot.

A 9. forduló eredményei:
Dmitrij Jakovenko (orosz, 2737) - Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég, 2672) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 34)
Erneszto Inarkijev (orosz, 2669) - Lékó Péter (magyar, 2747) döntetlen (Spanyol megnyitás, 34)
Vugar Gasimov (azeri, 2703) - Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2731) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 32)
Pavel Eljanov (ukrán,2720) - Tejmur Radzsabov (azeri, 2751) 0 - 1 (Királyindiai védelem, 40)
Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2715) - Etienne Bacrot (francia, 2705) döntetlen (Vezércsel, 25)
Wang Yue (kínai, 2736) - Ivan Cseparinov (bolgár, 2696) 1 - 0 (Királyindiai védelem, 39)
Vlagyimir Akopjan (örmény, 2679) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2719) döntetlen (Szicíliai védelem, 33)

A verseny állása:
1-2. Vugar Gasimov és Alekszandr Griscsuk 6 pont
3-4. Dmitrij Jakovenko és Tejmur Radzsabov 5,5
5-7.Erneszto Inarkijev, EtienneBacrot és Wang Yue 4,5
8-11. Lékó Péter, Ivan Cseparinov, Sahriyar Mamedgyarov és Jevgenyij Alekszejev 4
12-14. Vlagyimir Akopjan, Rusztam Kaszimdzsanov és Pavel Eljanov 3,5

A csütörtöki 10. forduló párosítása:
Kaszimdzsanov -Griscsuk
Cseparinov - Akopjan
Bacrot - Wang Yue
Radzsabov - Alekszejev
Mamedgyarov - Eljanov
Lékó - Gasimov
Jakovenko - Inarkijev