Vágólapra másolva!
Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is összeállítottuk Európa legerősebb bajnokságainak álomcsapatát. A válogatásnál (a mutatott teljesítmény mellett persze) mindössze két megszorítást alkalmaztunk: csak azokat a játékosokat vettük figyelembe, akik egész évben ugyanabban a bajnokságban szerepeltek, valamint a csapat hadrendjének lehetőleg az adott liga leggyakoribb vagy legeredményesebb formációját kellett mintáznia, azaz a valóságban is elképzelhető legyen egy ilyen összetételű gárda.

Szokás szerint a francia bajnokság álomcsapata cserélődött ki legjobban, köszönhetően részben annak, hogy a Ligue 1 az első számú exportőrnek számít az európai labdarúgásban, s a tavalyi együttesből négy labdarúgó is külföldre igazolt a nyáron. A másik szembetűnő változás a lyoni futballisták hiánya: az OL ugyan 2008-ban is bajnok lett, és jelenleg is vezeti a tabellát, de korántsem nyújtott olyan kiemelkedő teljesítményt, arról nem is beszélve, hogy több játékosa is az év nagy részét kénytelen volt kihagyni sérülés miatt.

Fokozottan igaz ez a lyoniak védelmére, így aztán ebbe a csapatrészbe senkit sem válogattunk be a bajnokcsapatból. Még a kapusposzton szereplő Hugo Llorisnak volt a legnagyobb esélye, ám az ősszel nem védett olyan jól, mint tavasszal, amikor még a Nice kapujában állt. Így aztán az egyes számú mezt az Olympique Marseille hálóőre, Steve Mandanda kapta meg, aki rövid idő alatt az OM cserekapusából lett válogatott futballista.

A jobbhátvéd szintén egy friss válogatott, jelesül Rod Fanni lett, aki ugyan tavasszal sokat hiányzott, de amikor játszott, akkor nem lehetett rá panasz, ősszel pedig olyan jól futballozott, hogy bemutatkozhatott a nemzeti csapatban. Középről az előző két év alapembere, Sébastien Puygrenier külföldre távozott, akárcsak a lyoni Sébastian Squillaci, így választásunk arra a Jérémy Sorbonra esett, aki az előző szezonban egyetlen másodpercet sem hagyott ki, és az ősszel is csak kétszer hiányzott a Caen kezdő tizenegyéből, miközben egyenletesen jó teljesítményt nyújtott. A másik középhátvéd a bordeaux-i Souleymane Diawara, akinek nagy szerepe van abban, hogy a Girondins az előző szezonban megszorongatta a Lyont, és most is ott van az OL nyakán. A balhátvéd posztján sem volt egyszerű a dolgunk, hiszen a Lyon olasz világbajnoka, Fabio Grosso továbbra sem remekel, így aztán megint csak a kiegyensúlyozottságra szavaztunk, amikor a párizsi Sylvain Armand-t válogattuk be.

A középpályán már egyszerűbb volt a helyzet, itt két labdarúgó is meg tudta őrizni a helyét a csapatban. A benini Stéphane Sessegnon beválasztása tavaly még meglepetés volt, de idén már egyáltalán nem az, hiszen a focista a nyáron a Le Mans-ból a Paris Saint-Germainbe igazolt, és a fővárosban is kiválóan futballozik. A Lyon védekező középpályása, Jérémy Toulalan is immár évek óta folyamatosan játszik ugyanazon a magas szinten, és a bajnokcsapatnál az ő szereplése adja meg a biztonságot. Talán meglepő lehet Florent Balmont szerepeltetése az álomcsapatban, azonban a tavasszal még a Nice-ben, ősszel pedig a Lille-ben szereplő focista az év egyik pozitív meglepetése volt, ami a France Football osztályzatain is meglátszott: a szaklap ranglistáján folyamatosan ott van az élmezőnyben. A balszélen jelenlegi klubtársa, a brazil Michel Bastos játszik, aki egykoron még hátvédként szerepelt a Lille-ben, majd középpályássá avanzsált, és mostanában előfordul, hogy teljesen előretolva játszik - olyankor pedig rendkívül eredményes is, a 2008-as év során 14 gólt ért el.

A csatárduó egyik tagjának személye nem is lehetett kérdéses, hiszen a lyoni támadó, Karim Benzema kiemelkedett a Ligue 1 mezőnyéből. Az előző idényben ő volt a bajnokság legjobb játékosa, jelenleg is vezeti a France Football ranglistáját, miközben ontja a gólokat - összesen 18-ig jutott idén.

Forrás: Getty Images

Partnerének megválasztásánál viszont már akadtak problémák: a tavalyi csapattag, Johan Elmander külföldre igazolt, és a két másik kiszemelt, Fernando Cavenaghi, illetve Steve Savidan között csak nagyon nehezen tudtunk dönteni. Végül ismét a France Football sietett a segítségünkre, a szaklapnál ugyanis Savidan jobb osztályzatokat kapott.

A Ligue 1 álomcsapata: Mandanda (Olympique Marseille) - Fanni (Stade Rennes), S. Diawara (Girondins Bordeaux), Sorbon (SM Caen), Armand (Paris-SG) - Sessegnon (Le Mans UC, Paris-SG), Balmont (OGC Nice, Lille OSC), Toulalan (Olympique Lyon), Michel Bastos (Lille OSC) - Benzema (Olympique Lyon), Savidan (Valenciennes FC).

Korábbi álomcsapataink
1999: Revault - Djetou, Fabbri, Szaveljics - Benarbia, Luccin, Dalmat, Micoud - Simone, Trézéguet, Wiltord.
2000: Lama - Ferreira, Kastendeuch, Pierre-Fanfan - Giuly, Luccin, Carriere, Gallardo, Quint - Anderson, Alex.
2001: Ramé - Z. Camara, Mexes, Cygan, Sommeil - Giuly, Carriere, Pédron, Br. Cheyrou - Pauleta, D. Cissé.
2002: Cool - Cristóbal, Mexes, Fabbri, Heinze - Coridon, Dhorasoo, Pedretti, Rothen - Pauleta, Anderson.
2003: Richert - Cobos, Van Buyten, Squillaci, Evra - Giuly, Bernardi, Pedretti, Juninho Pernambucano - Drogba, Pauleta.
2004: Coupet - Chimbonda, Tavlaridisz, Givet, Abidal - Balmont, Essien, Meriem, Malouda - Frei, Pauleta.
2005: Coupet - Demont, Cris, Schmitz, Jurietti - M. Diarra, Makoun, Juninho Pernambucano, Malouda - Pauleta, Frei.
2006: Janot - Faubert, Puygrenier, Cris, Tafforeau - K. Keita, Makoun, Juninho Pernambucano, Malouda - Pauleta, Pagis.
2007: Richert - Chretien, Puygrenier, Squillaci, Tafforeau - Feindouno, Sessegnon, Toulalan, Juninho Pernambucano - Elmander, Savidan.

www.infosport-focivilag.hu