Vágólapra másolva!
Az év utolsó napjaiban az egész világsajtót bejárta a hír, hogy a Liverpool középpályása, Steven Gerrard verekedésbe keveredett egy szórakozóhelyen, és eljárás indult ellene. A focista ellen testi sértés a vád, és amennyiben bűnösnek találják, akár börtönbe is kerülhet. Az angol futball történetében mindez nem lenne egyedi eset, a múltban már akadt pár olyan játékos, akinek karrierjét a börtön miatt kellett megszakítania - de büntetését letöltve visszatért a pályára.

Az 1980-as évek végén például a Liverpool dán futballistája, Jan Mölby járt így. A középpályás 1984-ben szerződött a Vörösökhöz, és éveken keresztül alapember volt a csapatban, ám 1987-es sérülését követően kiszorult a kezdő tizenegyből.

Alighanem ez is hozzájárult ahhoz, hogy egyre többször fordult az italhoz, és 1988 októberében egy éjszakai szórakozóhely előtt fejre állt a kocsijával. Óvatlan vezetés vádjával került bíróság elé, és három hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték, amely idő alatt klubja végig támogatta őt, így Mölby 1989 januárjában vissza is tért a csapatba - a szurkolók szerint sokkal jobb fizikai állapotban, mint amilyenben előtte volt...

Szintén az alkohol miatt került rács mögé az Arsenal legendás hátvédje, Tony Adams, aki 1988-ban, 21 esztendősen a csapatkapitányi karszalagot is megkapta az Ágyúsoknál. A védő már akkoriban is gyakran szerepelt a hírekben amiatt, hogy balhéba keveredett valamilyen szórakozóhelyen, 1990. május 6-án pedig kocsijával egy falnak ütközött, és az alkoholteszt a megengedett mennyiség négyszeresét mutatta ki a szervezetében.

Mivel visszaesőnek számított, december 19-én négyhónapos börtönbüntetést kapott, amelynek a felét le is töltötte a chelmsfordi végrehajtó-intézetben. Annak ellenére, hogy az 1990-91-es idényből két hónapot a börtönben töltött, a szezon során 30 bajnokin lépett pályára az Arsenalban, és pályafutása végül 2002-ben fejeződött be. Adams alkoholizmusát 1996-ban vallotta be a nyilvánosság előtt, és ezt követően sikerült kigyógyulnia a betegségből - amihez az is kellett, hogy a klub, illetve annak edzője, Arsene Wenger végig kiálljon mellette.

Ugyancsak a pia juttatta a börtönbe a 20-szoros angol válogatott védőt Terry Fenwicket, aki elsősorban arról híresült el, hogy az 1986-os világbajnokságon Diego Maradona emlékezetes "álomgólja" során őt is kicselezte. A hátvéd már túl volt pályafutása csúcsán, amikor 1991-ben ittas vezetés miatt két hónapra ítélték el, és le is töltötte a büntetését - majd ezt követően még 1995-ig futballozott a Leicester Cityben, illetve a Swindon Townban.

Getty Images

A "tanári" középhátvéd-típus egyik utolsó mohikánja, Tony Adams nem jutott Paul Gascoigne sorsára: jelenleg a Portsmouth menedzsere

A jelenleg a Liverpoolban szereplő szélsőnek, Jermaine Pennantnak 2005 elején "csak" 30 napot kellett a rács mögött töltenie ittas vezetés miatt: a focista eredetileg 90 napot kapott, mivel jogosítvány nélkül, ráadásul részegen nekiment egy lámpaoszlopnak, ám végül egy hónapot követően kiengedték - ám a következő 60 napban egy elektronikus jelzőt kellett viselnie. Még akkor is, amikor a pályán volt...

A skót Duncan Ferguson esete alighanem egyedülálló abból a szempontból, hogy a csatár a pályán elkövetett testi sértés miatt került börtönbe. Az erőszakos játékstílusú támadó még a Rangers színeiben 1994-ben lefejelte a Raith Rovers focistáját, John McStayt, és az ügy polgári bíróság elé került, amely háromhónapos börtönbüntetésre ítélte Fergusont.

A játékos akkor már az Evertonban szerepelt, és a liverpooliak mindent megtettek annak érdekében, hogy ne kelljen nélkülözniük a csatárt, de nem tudtak mit tenni: Ferguson bevonult a híres skót börtönbe, a Barlinnie-be. A büntetés letöltését követően a támadó visszatért a pályára, és 1995-ben az FA-kupa döntőjéig vezette az Evertont, amelyet egy newcastle-i kitérőtől eltekintve egészen 2006-ig szolgált - a klub szurkolói számára igazi legendának számít.

A legtöbb vitát alighanem Lee Hughes esete váltotta ki Angliában. A vöröshajú csatár a West Bromwich Albion színeiben rengeteg gólt szerzett, az 1990-es évek végén, illetve a jelenlegi évtized elején, és a klub futballistája volt akkor is, amikor 2003 novemberében halálos közlekedési balesetet okozott: autójával nekiütközött egy Renault-nak, amelynek utasa, egy háromgyermekes családapa a helyszínen életét veszítette.

Súlyosbította a dolgot, hogy Hughes cserbenhagyta áldozatát, és csak másnap adta fel magát a rendőrségen. A bíróság 2004 augusztusában hatéves börtönbüntetést szabott ki rá, amelyet az ashwell-i, illetve a featherstone-i büntetőintézetben töltött. Ez idő alatt Hughes áttért az iszlám vallásra, és miután jó magaviseletének köszönhetően három év után, 2007 augusztusában szabadlábra helyezték, az Oldham Athleticbe igazolt, ahol jelenleg is futballozik.

Getty Images

A West Ham-ikon Bobby Moore legendáját nem kezdte ki az állítólagos ékszerlopás

Angliában a mai napig emlegetik a legendás Bobby Moore esetét is, aki kis híján az 1970-es világbajnokságról maradt le egy furcsa vád miatt. A minden idők egyik legjobb angol játékosaként számon tartott Moore a háromoroszlánosok csapatkapitánya volt a mexikói vébé idején, és a torna előtt az angolok Dél-Amerikában játszottak felkészülési meccseket.

A Kolumbia elleni találkozót követően aztán Bogotában egy ékszerüzlet eladója azzal vádolta meg, hogy ellopott egy nyakláncot a boltból! A helyi rendőrség le is tartóztatta a focistát, majd elengedték, és Moore elutazott Ecuadorba, hogy ott is játsszon egy barátságos mérkőzést, ám amikor már Mexikó felé utazva ismét Kolumbiában állt meg a válogatott, Moore-t megint őrizetve vették, és el sem akarták engedni - noha a vádra semmilyen bizonyíték nem volt. Végül diplomáciai nyomás hatására a vádat ejtették, és Moore a többiek után utazhatott Mexikóba, ahol aztán kiválóan futballozott.

www.infosport-focivilag.hu