Halványul a kínai csoda

Vágólapra másolva!
A gazdasági nehézségek miatt legkevesebb 670 ezer kisvállalkozás szűnt meg Kínában, és a munkanélküliség a tavalyi hivatalos adatokhoz képest több mint a duplájára emelkedett.
Vágólapra másolva!

Gazdasági szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a munkanélküliség társadalmi nyugtalansághoz vezethet, és a kínai kormány sokszáz milliárd dollárt érő gazdaságélénkítő programjai sem lesznek képesek elegendő munkahelyet teremteni.
Csen Csüan-seng (Chen Quansheng), a kínai államtanács egyik tanácsadója szerint a 670 ezer kisvállalkozás megszűnése 6,7 millió új munkanélkülit jelent, a hivatalos adatok szerint ősz óta az összesen elbocsátottak száma meghaladja a 8,3 milliót.

A China Economic Weekly hetilapban megjelent beszámolóban a szakértő hangsúlyozta, hogy a valódi munkanélküliségi ráta a hivatalos adatoknál rosszabb, mert a hatóságok csak a regisztrált munkanélküliek számolják. Csang Csö-vej (Zhang Chewei), a Kínai Társadalomtudományi Akadémia kutatója a városi munkanélküliség arányát az eddig még nem tapasztalt 9,4 százalékra teszi. Ez a duplája annak, amit a Munkaügyi és Társadalombiztosítási minisztérium legutóbb közzétett.

Elemzők szerint a munkanélküliség az év elején a 11 százalékot is elérheti, ha a vándormunkások milliói a kínai holdújév után visszatérve sem találnak munkát. Ha a becslések helyesek, a központi vezetésnek legkevesebb 33 millió vándormunkásról, friss diplomásról és a munkapiacra frissen belépő más fiatalról kell majd gondoskodnia. Ez egyharmaddal több annál, mint amennyi munkahelyet a kormány a társadalmi stabilitás fenntartása érdekében létre kíván hozni, eddig ismert tervei szerint.