Vágólapra másolva!
Amikor kiderült, hogy Hevesi Tamás, az ismert zenész lesz a Soproni Ligában jelenleg kiesőhelyen álló REAC vezetőedzője, sokan gúnyosan fogadták a döntést, mondván, mit keres egy olyan ember élvonalbeli kispadon, aki korábban csak női csapatoknál dolgozott, és akit a legtöbben dalai alapján azonosítanak. Pedig Hevesi pro-licences edző, aki most a REAC-nál szeretné bizonyítani, hogy az is lehet sikeres, aki a körön kívülről érkezett. Az [origo] riportjából az is kiderül, hogyan indította el Hevesit egy moszkvai túra az edzői pályán, kiket tart példaképeinek és miért könnyebb férfiakkal dolgozni.

Budai II László-stadion. Itt készül második napja a REAC élvonalbeli labdarúgócsapata. Önmagában semmi újdonság a hírben, elvégre még szép, hogy hazai pályán várja a tavaszi szezont az együttes. A nóvum a szakvezetésben rejlik, a kispadon ugyanis Hevesi Tamás ül majd.

Amikor decemberben először felmerült a neve, szurkolói fórumokon és a sajtóban az összes poént ellőtték vele kapcsolatban. Talán azért, mert a zenészmúlt nem gyakori a futballpályák környékén - noha éppen ez válhat előnyére. Hevesi talán még nem fertőződött meg a magyar futballban uralkodó állapottal.

Irány Rákospalota, bizonyságot ugyanis csak élőben szerezhet az ember. A stadion előtt parkoló néhány autó láttán tudható, lesz itt edzés - bár azt nehéz kideríteni, hogy a Peugeot 407-es, esetleg a Skoda 120-as tartozik játékoshoz.

A REAC Klub nyitva, az ajtó előtt Kutasi Róbert klubigazgató telefonál, bent két üdítős automata mellett egy nyerőgép, az ajtón pedig a felirat: forralt bor 100 ft/dl.

Szerencsére itt nem találni játékost, a csapat ugyanis már a klubházban gyülekezik. "38 évig voltam kosárlabdaedző, tudom én, hogyan kell bánni a játékosokkal" - mondja a portás, aki a folyosóról rángat vissza egy játékost kézfogásra. "Mellettem nem lehet csak úgy elmenni" - hangsúlyozza.

Amikor Hevesi Tamásról kérdezzük, csak jókat mond. "Rendkívül szimpatikus, barátságos ember. Decemberben már járt többször itt, tárgyalt, hogy milyen edző, majd kiderül" - véleményezi az új szakembert, hozzátéve, a lánya jobban ismeri őt, persze csak mint zenészt.

"Van itt egy játékos, aki korábban már játszott itt, na, hogy is hívják" - meséli emberünk, aki megemlíti, névmemóriája már nem a régi. Szerencsére jön egy takarító, aki kisegíti: "A Bárányos!"

Úgy tűnik, szimpatikusak vagyunk számára, hiszen amíg a friss tejet elviszi, otthagyja a kulcsot a bezárt ajtóban. Közben érkeznek az ismerős arcok, Nagy Sándor pályaedző, aki Aczél Zoltán távozása után rövid ideig irányította a csapatot, majd felbukkan Vasas Zoltán, a Győr, a Videoton és a Ferencváros egykori védője, aki az ír Sligo Rovers mellett legutóbb ugyancsak külföldön, a Dunaszerdahely csapatában játszott, ám december elején anyagi viták miatt továbbállt a Felvidékről.

A hétfői két edzés után kedden is ugyanennyi várt a játékosokra, igaz, a felkészülés második napjának első foglalkozásán az új fiúkat, valamint azokat szerette volna megnézni az új edző, akiket a video-, illetve DVD-felvételeken nem látott. Hétfőn még az ünnepek utáni visszarázódás volt a cél, többeknek izomláza is volt, aztán szép lassan elkezdődik a kőkemény munka, ami előkészítheti a rákospalotaiak nagy tavaszi menetelését. Hevesi Tamás legalábbis abban bízik, hogy menetelés lesz belőle, és sikerül kiharcolni a bennmaradást.

Közben feltárul az öltöző ajtaja, Hevesi úr vár bennünket.

"Benne van a csapatban, hogy tavasszal sokkal jobban szerepeljen, az őszi teljesítmény várakozáson aluli volt, de az okokat nem szeretném részletezni. Azt szeretném elérni, hogy minden csapat izzadjon meg ellenünk, és képes arra ez a garnitúra, hogy meglepetéseket okozzon, igaz, ehhez nagyok sok és főleg minőségi munka kell, de a motivációval nem lesz baj, az már kiderült."

A pro-licences képesítéssel rendelkező Hevesi számára nagyon fontos a jó kapcsolat a játékosaival, célja, hogy mindenkit megismerjen emberileg is, és úgy érzi, a játékosok is vevők erre. "Azt szokták mondani, hogy ha egy új edző belép az öltözőbe, és bent ugyanúgy megy tovább a nyüzsgés, akkor az nem jelent jót az edző számára. Nos, amikor beléptem az első edzés előtt, csönd fogadott, ez egy fontos visszajelzés volt számomra."

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Kattintson a többi képért!

Hevesi a REAC előtt a Ferencváros női csapatánál dolgozott, ahol az összes korosztály hozzá tartozott. Hogy a szakmai munkával nincs baj a zöld-fehéreknél, azt jelzi, hogy az összes női csapat a dobogón várja a tavaszi folytatást. "Lehet, hogy meglepő, de könnyebb a férfiakkal dolgozni. A nőknél sokkal fontosabb a pedagógiai érzék, nem mindegy, hogy az ember hogyan szól a játékoshoz, előfordul, hogy ha kicsit keményebben dorgálod meg valamelyik játékost, akkor elsírja magát. Ugyanakkor nehéz a megfelelő kapcsolatot kialakítani, az sem jó, ha túl távolságtartó vagy, és arra is figyelni kell, hogy ne legyen túl közeli, mert akkor félreérthető. A másik lényeges különbség, hogy a nők amatőrök, itt viszont ebből élnek a játékosok, könnyebb követelni tőlük."

A magyar futballban sokszor mondják, hogy belterjes az edzői szakma, új arcok nehezen kerülnek be a körforgásba, Hevesi Tamás kinevezésére ezért is kapták fel sokan a fejüket. "Nagy dolognak tartom, hogy engem választott a REAC, bár erre a klubra eddig is jellemző volt, hogy fiatal, viszonylag kevés tapasztalattal bíró edzőket foglalkoztat, elég csak Simon Tibor vagy Mészöly Géza nevét említeni. Nem megélhetési edző vagyok, anyagilag a korábbi életemhez képest visszaesés az, hogy elvállaltam a REAC irányítását.

Persze nem panaszkodom, tisztességesen meg vagyok fizetve, ugyanannyit kapok, mint a többi edző, aki itt dolgozott. Más szemléletű közegből éreztem, nem fertőzött meg az dolog, amiről eddig csak hallottam a magyar futballal kapcsolatban. Sok edző gratulált a kinevezésemhez, volt aki szívből, volt aki, nem, de tudom, hogy ki melyik kategóriába tartozik. Voltak, akik nem gratuláltak, róluk tudom, hogy irigyek."

Nem sokan tudják, de ahhoz, hogy Hevesi Tamás elinduljon az edzői pályán, kellett egy moszkvai túra a 80-as évek elejéről. "Gyulán játszottam az ifjúsági csapatban, és 1982-ben vagy 83-ban Moszkva válogatottja látogatott el hozzánk. Kikaptunk 4-1-re, majd nem sokkal később visszahívtak minket, már le volt szervezve minden, megvoltak a vonatjegyek, amikor az edzőnk infarktust kapott. Felmerült a kérdés, hogy ki vezesse a csapatot, én pedig csapatkapitányként mondtam, hogy megoldom. Napi két edzést tartottam, legyúrtam a csapatot, szabadrúgás-variációkat gyakoroltunk, majd 1-0-ra nyertünk, éppen egy ilyen begyakorolt figura után. Engem választottak a legjobb középpályásnak, egy Paul Breitner adidas futballcipőt kaptam érte, ami akkor óriási ereklyének számított itthon.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Kattintson a többi képért!

A túrának egyetlen szépséghibája volt, hogy a kapu mögé rúgott labdáinkat a moszkvai gyerekek lenyúlták, de ez volt az első jel, hogy érdemes lenne az edzősködéssel foglalkoznom. Később Szekszárdon és Szentesen egy nőifutsal-csapatot edzettem, az akkori kispályás kapitánytól, Mucha Józseftől kaptam szakkönyveket, abból képeztem magam. Aztán jelentkeztem a D licences tanfolyamra, majd utána jött a B licenc, de ezek, amellett, hogy sok mindent lehet a tanfolyam alatt tanulni, csak az alapokra jók. Elvégeztem az A licences képzést, ahol Bicskei Bertalan szerint a legjobb voltam, majd később a pro-licences papírt is megszereztem."

Arról, hogy milyen lesz a Hevesi-féle REAC, az új edző azt mondta, elvárja a játékosoktól, hogy csússzanak-másszanak, tegyék ki a szívüket a pályára. "Maximalista vagyok, olyan nincs, hogy elég jól támadunk, vagy elég jól védekezünk, nagyon jól kell támadnunk és nagyon jól kell védekeznünk. Nálam csak az játszik, aki átharapja a vasat is, ha kell, akkor a nevesebb játékosokat is a padra ültetem, de ebből nem engedek."

Hevesi négy külföldi edzőt nevezett meg, akiket példaképnek tart, Guus Hiddinket, a nagy kedvenc Liverpoolt irányító Rafa Benítezt, José Mourinhót, akinek csak szakmai tudását csodálja, emberileg nem rajong érte, valamint Gregorio Manzanót, akinek több edzését is látta személyesen, és aki szerinte idén is benntartja a kiesőhelyen álló Mallorcát.

Hasonlóra készül a rákospalotaiak edzője is, aki arra a kérdésre, hogyan mutatkozna be, ha egy vadidegen emberrel találkozna, azt felelte: "Hevesi Tamás vagyok, egy edző, aki szeret énekelni."

Hevesi Tamás a pro-licences edzőképzésen:


A beszélgetés után irány a műfüves pálya, ahol két csapatra való játékos labdás bemelegítésbe kezd. Nem az "igazi" tréning ez, elsősorban az új lehetőségek felmérése a cél. Vasas és Bárányos mellett ismeretlen fiatalok s két afrikai játékos is készül, Nagy Sándornak fogalma nincs arról, utóbbiak honnan jöttek: "Most reggel jelentek meg" - mondja.

Úgy tűnik, még REAC-játékosnak lenni is komoly elismerés, főleg, ha igazak a hírek, hogy naponta jelentkeznek be újabb és újabb lehetséges jelöltek. (A hétfői első edzésen három új futballista jelent meg: Nagy Sándor Kecskemétről, Makrai László Felcsútról, míg Szalai Tamás a Ferencvárostól érkezett.)

Rövid nyomozásunk eredménye, hogy a védő és középpályás Afrika francia nyelvű részéről jöhettek, ugyanis az "Allez, allez" biztatás futballnyelvezetük komoly részét teszi ki. A labdás koordinációs feladatokba néha hiba csúszik. "Használd a fejed is" - hallatszik az edzői instrukció, no nem a fejesek gyakorlásánál, hanem a gondolkodásnál. Az oda-vissza hosszú keresztpasszok ugyanis néha borzalmasra sikerednek.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Kattintson a többi képért!

Kétkapus játék következik, amelyből azért sok mindent nem lehet leszűrni, a kisebb pályán nem egyszerű komoly futballba bonyolódni, de a szakvezetés szemmel láthatóan elégedett. A kétérintős játék sem maradhat ki - "Two touches", hangzik az utasítás a légiósok felé, kérdés, értik-e - a hó közben enyhe szállingózásba kezd.

Délután már komoly edzés vár a Lisztes, Nyerges, Torma-féle csapatra (Lisztest a hírek szerint a német másodosztályú Hansa Rostock várja próbajátékra), a fő tavaszi cél ledolgozni a tízpontos hátrányt s bent maradni az élvonalban. Hogy a kedd délelőtti játékosok közül ki ölti magára végül a csapat kék-sárga mezét, később derülhet ki.