Hírességek oldalait törték fel a Twitteren

Vágólapra másolva!
A népszerű üzenetküldőn hírességek nevében küldözgetett üzeneteket egy hacker, miközben adathalászok is próbálkoznak jelszavak megszerzésével.
Vágólapra másolva!

Az adathalász támadás még a hétvégén indult a Twitter ellen: a feltehetően kínai támadók egy félrevezető weboldallal próbálták kicsalni a felhasználókból a jelszavukat - adta hírül a TechCrunch. Amikor Barack Obama, Britney Spears vagy Bill O'Reilly és rajtuk kívül még 30 ismert személyiség vagy vállalat nevében jelentek meg furcsa üzenetek az oldalon, először sokan arra gyanakodtak, hogy a phising-támadás járt sikerrel.

A Twitter üzemeltetői azonban közölték, hogy a szolgáltatást használó celebek oldalait feltörték. A támadó a felhasználói fiókokhoz a szájt adminisztrációs felületén keresztül jutott hozzá, amit emiatt kénytelenek voltak leállítani. Ezen a rendszeren keresztül rendes körülmények között az elfelejtett jelszavak pótlását vagy az e-mailcímek megváltoztatását intézik a Twitteren.

A vicces kedvű támadó többek között a Fox News hírcsatorna nevében közölte, hogy Bill O'Reilly meleg, de a nevét hibásan írták, Barack Obama nevében pedig egy valószínűleg szintén adathalász közvéleménykutató-oldalra csábította a felhasználókat, ahol benzinutalványt nyerhettek. Rick Sanchez, a CNN riportere olyan üzenetet küldött, hogy ma nem megy be dolgozni, mert nagyon be van tépve.

A Twitter népszerűségét jól jelzi, hogy a gyorsan használható, maximum 140 karakteres üzenetek küldésére alkalmas mikroblogging-szolgáltatást már ilyen prominens személyiségek és vállalatok is használják propaganda-célokra. A TechCrunch értékelése szerint az adathalász-támadás arra utal, hogy a szájt valóban beérkezett, és az itteni accountok már értékes prédát jelentenek a bűnözők szemében. Az adminisztrációs felület sebezhetősége viszont, már csak a célba vett személyek miatt is, komoly presztízsveszteséget okozhat a szolgáltatásnak.