Ötvenmilliós számla után nyomoz a pénzügyőrség

Vágólapra másolva!
A Vám- és Pénzügyőrség jelentős mértékű adócsalás miatt nyomozott egy nyíregyházi vagyonvédelemmel foglalkozó cég képviselője ellen. Az ügyvezető 2006-os jövedelme után nem akart adót fizetni, ezért valótlan tartalmú készpénzfizetési számlákat használt fel - tájékoztatta az [origo]-t a Vám és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága.
Vágólapra másolva!

A szóban forgó, bruttó 50 millió forint értékű számlát egy hasonló tevékenységi körben működő cég nevében állították ki. Ám a társaság a kiszámlázott tevékenységet nem végezte el, és a vállalkozói díjat sem kapta meg. A cég képviselője így nyolcmillió forint áfahiányt okozott a költségvetésnek.

2007-ben fizetésképtelenség miatt az ügyvezető kezdeményezte cége felszámolását, ugyanakkor nem tett eleget beszámolókészítési, könyvvezetési, és egyéb tájékoztatási kötelezettségeinek, így meghiúsította a felszámolási eljárás eredményes lefolytatását is.

A vámhatóság jelentős mértékű adócsalás bűntette, magánokirat hamisítás és számvitel rendjének megsértése vétsége miatt eljárást indított.