Évtizedes mélyrekord a Marks and Spencernél

Vágólapra másolva!
Évtizedek óta a legrosszabb negyedévet zárta a Marks and Spencer, Nagy-Britannia vezető áruházlánca. A cégnél egyszersmind azt is közölték szerdán, hogy takarékossági okokból 1230 munkahely megszűntetését és 27 üzlet bezárást tervezik - főként élelmiszerüzleteket -, tekintettel a válságos helyzetre. Az M and S világszerte 75 ezer embert foglalkoztat.
Vágólapra másolva!

A társasághoz tartozó brit áruházak forgalma 7,1 százalékkal esett vissza a december 27-ével zárult 13 hétben, a cég pénzügyi évének harmadik negyedében. Elemzők emlékeztetnek arra, hogy a csökkenés azért is figyelemre méltó, mert általában a naptári év utolsó negyede szokott a legerősebb lenni.

Az M and S arra számít, hogy a márciussal végződő évben 1,75 százalékkal lesz alacsonyabb a bruttó profitráta az egy évvel korábbinál az árleszállítások és promóciós programok miatt. Korábban a cég 1 százalékos csökkenésre számított.

A működési költségek növekedése várhatóan 1-2 százalékkal fog elmaradni jövőre az ideitől, amikor 4-5 százalékkal emelkedtek az ilyen jellegű kiadások. "Kihívás lesz a folytatásban a következő 12 hónap gazdasági környezete" - mondta a vállalat elnöke, Stuart Rose - írja a Reuters.

Nagy-Britannia másik patinás, legrégibb áruházlánca, a Woolworths a héten végleg bezárt mert csődbe ment. Az igényesebb vásárlói keresletre összpontosító, ugyanakkor szinte mindent áruló, pontosan 100 éve alapított hálózatnak 815 áruháza volt Nagy-Britanniában; a cég 27 ezer alkalmazottat foglalkoztatott. Jó eséllyel mind a 27 ezer alkalmazott az utcára kerül.