Óriási vállalati botrány Indiában

Vágólapra másolva!
Egymilliárd nem létező dollár - ennyit hamisított cége könyveibe az egyik vezető indiai szoftvercég első embere. Az eset az egész indiai gazdaságot megrázhatja, sokan máris az amerikai Enron-botrányhoz hasonlítják a Satyam elnökének mesterkerdéseit.
Vágólapra másolva!

Szerdán lemondott az indiai Satyam elnöke, Ramalinga Raju, egyúttal közleményében elismerte, hogy éveken át meghamisította a vállalat nyereségadatait. A hírre a részvények ára 80 százalékkal zuhant, a cég papírjainak összértéke a júniusi 7 milliárd dollárról 550 millióra zsugorodott - írta a Reuters.

Raju India negyedik legnagyobb, IT-szolgáltatásokat exportáló vállalatának elnökeként egyedül kozmetikázta az elmúlt években a profitjelentéseket, nagyjából egymilliárd dollár értékben. Állítása szerint az igazgatótanács tagjai közül senki sem tudott a mesterkedéseiről. (Alapítótársa és testvére, Rama Raju szerdán ugyancsak lemondott, ennek okát a Satyam nem közölte.)

A Reuters által "India Enronjának" titulált Satyam részvényeinek mélyrepülése az egész mumbai tőzsdét hazavágta szerdán: a börze fő mutatója, a Sensex 7,3 százalékkal csökkent, miközben a világ részvénypiacainak többsége akkor még emelkedőben volt - és még az indiai rúpia is gyengült.

"Ha egy cégelnök bevallja, hogy maga kreált fiktív eszközöket, vajon kinek lehet itt hinni? Ami történt, a teljes indiai vállalatirányítási rendszer létjogosultságát megkérdőjelezi" - festett pesszimista képet a hírügynökség által megkérdezett R. K. Gupta, az újdelhi Taurus Asset Management ügyvezetője. (Nem mellékes, hogy a Satyam vállalatirányítási rendszere épp három hónapja kapott díjat egy indiai pénzügyi szövetségtől.)

A Reuters szerint "India történetének legnagyobb vállalati botránya" nagyon rossz hatással lehet Ázsia harmadik legerősebb gazdaságára, lelassulhat a befektetői tőke áramlása. Különösen rossz fényt vet az eset az outsourcingra, amely roppant fontos, gyorsan növekvő üzletág Indiában.

A most 54 éves, az amerikai Ohio Universityn végzett Raju több mint két évtizede alapította a Satyamot, 1991-ben pedig tőzsdére vitte. A cég az ezredforduló közeledtével erősödött meg, amint Raju meglátta a lehetőséget az Y2k-problémától való félelemben. Ügyfelei között ma olyan multik vannak, mint a Nestlé és a General Electric.

Az elnök akkor került a figyelem középpontjába, amikor a Satyam decemberben meg akart vásárolni két építőipari céget, de kudarcot vallott. Most azt írta, az volt az utolsó kísérlet a hosszú ideje titkolt problémák megoldására. Hozzáfűzte, vállalja tettei összes jogi következményét.