Jönnek az AMD-s minilaptopok

Vágólapra másolva!
Az AMD egy takarékos, de az eddigieknél drágább, viszont nagyobb teljesítményű processzorral száll be a netbook-piacra az Intel és a Via mellé.
Vágólapra másolva!

Az olcsó, kis fogyasztású minigépek piacát eddig az Intel Atom és a Via Nano processzora uralta, az AMD most próbál meg felzárkózni a mezőnyhöz egy takarékos platform megjelentetésével. A lapkagyártó nem konkurencia jól bevált receptjét követi: az 1,6 gigahertzes Athlon Neo NV-40 processzor és a rá épülő Yukon platform takarékos fogyasztású, vagyis hosszú üzemidőt biztosít, de nagyobb teljesítményű, és emiatt drágább is, mint a vetélytársai.

A cég ugyanis nem elsősorban a filléres laptopok szegmensét célozta meg a termékkel, hanem az úgynevezett ultrahordozható gépekét, amelyeket eddig elsősorban az üzletembereknek szántak. Az AMD-s minigépek ennek megfelelően valahol a két kategória között helyezkednek majd el, amire jó példa az első fecske, a HP Pavilion DV2.

A 12,1 hüvelykes kijelzővel szerelt gép tömege 1,7 kilogramm, a vastagsága 25 milliméter, de éppúgy nincs optikai meghajtója, mint a netbookoknak. A magnézium-ötvözetből készült gép ára 700 dollárról indul, ami a jelenlegi árfolyamon nagyjából 140 ezer forint, míg a legnépszerűbb netbookok nettó ára jóval 100 ezer forint alatt van. A készüléket persze az eddigi netbook-szegmensben megszokottnál nagyobb kijelző is drágítja.

Az AMD erősebb minilaptop-processzorának megjelentetésére válaszul az Intel várhatóan nem késlekedik majd a kétmagos Atom piacra dobásával, amivel hagyományos gyártópartnerei turbózhatják fel a minigépeket. Igaz, az AMD is készül egy kétmagos Neo-változattal, de egyelőre kérdés, hogy a gyártók mennyire élnek majd a lehetőséggel, hogy az eddiginél drágább netbookokat hozzanak ki, főleg, hogy a legolcsóbbak az igazán kelendőek.

(ComputerWorld.hu)