Lassított a cseh gazdaság növekedése

Vágólapra másolva!
Csehországban a fogyasztói árak 3,6 százalékkal emelkedtek decemberben, a novemberi 4,4 százalékos drágulással szemben. A központi bank inflációs célja 3 plusz vagy mínusz 1 százalék, tehát a decemberi infláció e határon belül mozgott. Novemberben jelentősen visszaesett a külkereskedelmi forgalom.
Vágólapra másolva!

A központi bank korábbi várakozásában 5,1 százalékos éves infláció szerepelt decemberre. Az infláció lassulása főként az energiaféleségek 10,5 százalékos áresésének köszönthető. Az élelmiszerek 0,1 százalékkal drágultak az előző hónaphoz képest.

A szakértők az infláció mérséklődésére alapozva arra számítanak, hogy a központi bank tovább fogja mérsékelni az irányadó kamatot, azt még ez év első felében 2,25 százalékról a 1,5 százalékos történelmi mélypontra viheti le.

Jelentősen visszaesett ugyanakkor a cseh külkereskedelem novemberben. A hónapot 470 millió koronás hiánnyal zárta, ez éves mértékben 13 milliárd koronás visszaesés. A kivitel értéke 18 milliárd koronával csökkent, ami az önálló Csehország történetében a legnagyobb visszaesés, közölték pénteken a cseh statisztikai hivatalban. A vártnál gyorsabb mértékben csökken a behozatal is. Novemberben éves mértékben 13,2 százalékkal csökkent, ami az utóbbi hat év alatt a leggyengébb eredmény.

Gazdasági elemzők szerint a novemberi eredmények rosszabbak a vártnál. - Minden jel szerint a cseh gazdaság növekedése valóban nagyon jelentősen lelassult, és egyre inkább érezhető az euróövezet gazdasági recessziója - kommentálta a novemberi gazdasági eredményeket Jan Vejmelek, a Komercní Banka elemzője.

Különösen a beruházási javak és a további feldolgozást igénylő anyagok behozatala csökken nagyobb mértékben. Ez azt jelzi, hogy csökken a termelés Csehországban, és lassulnak a beruházások is - mutatott rá Helena Horská, a Raiffeisenbank szakértője. A kereskedelem alakulását alapvetően a gépek és a közlekedési eszközök befolyásolták. Novemberben a kivitelük értéke 28,5 milliárd koronával esett vissza, éves mértékben 21,4 százalékkal. Legjobban, 10,7 milliárd koronával, a gépkocsik exportja esett vissza. A gépek és közlekedési eszközök behozatala 19,6 százalékkal csökkent, 20,2 milliárd koronával volt alacsonyabb. Az EU-országokkal folytatott cseh külkereskedelem többlete 6,5 milliárd koronával csökkent novemberben. Szakértői becslések szerint mindezek ellenére a cseh külkereskedelem várhatóan mintegy 70 milliárd koronás többlettel fogja zárni a tavalyi évet.