Vágólapra másolva!
Az Aranylabda-szavazás tavalyi módosítása óta a győztest már nem lehet csak a legjobb európai futballistának nevezni, hiszen a díjat immár nem az öreg kontinensen szereplő játékosok is megkaphatják. Dél-Amerikában viszont továbbra is a megszokott kiírás van érvényben, vagyis az uruguayi El País voksolásán csak a szubkontinensen szereplő labdarúgókra lehet szavazni - a 2008-as győztes pedig egy olyan focista lett, aki hosszú európai karrier után tért vissza hazájába.

Dél-Amerikában először 1971-ben adták át az év futballistájának járó díjat: a venezuelai napilap, az El Mundo szerkesztősége döntött úgy, hogy a France Football mintájára megválasztja a kontinens legjobbját. Akkoriban azonban még minden dél-amerikai játékosra lehetett szavazni, függetlenül attól, hogy Európában légióskodik-e vagy sem, így aztán a kilencvenes évek elején már csak olyanon nyertek, akik az öreg kontinensen futballoztak.

Alighanem ez adhatta az ötletet egy másik napilapnap, az uruguayi El Paísnak, hogy létrehozza a maga díját "Rey del Fútbol de América", vagyis "Amerika futballkirálya" névvel, amelyen viszont csak azokra lehetett voksolni, akik még nem igazoltak Európába. Ezt a trófeát először 1986-ban adták át, és az El Mundo által kiírt szavazás megszűnésével az uruguayi újság ankétja lett az egyetlen hasonló elismerés - amiért nemcsak a Dél-Amerikában, hanem a Mexikóban vagy az Egyesült Államokban futballozók is versenybe szállhattak.

A kiírásnak, na meg annak köszönhetően, hogy manapság a legjobbak gyorsan Európába igazolnak, gyakran megtörténik, hogy a trófeát olyan labdarúgó kapja, aki az öreg kontinensen kevésbé ismert, vagy még nagyon fiatal, és szép jövő előtt áll. Utóbbira jó példa volt 1999-ben Javier Saviola vagy 2006-ban Matías Fernández elsősége, a 2007-es győztes azonban inkább az előző kategóriába tartozott: egy évvel korábban a paraguayi csatár, Salvador Cabanas hat ponttal előzte meg honfitársát, Claudio Morel Rodríguezt.

A 2008-as legjobb azonban egy harmadik kategóriába tartozik, hiszen az újságírók szavazatai alapján Dél-Amerika "királya" tavaly az argentin Juan Sebastián Verón volt. Ez az eredmény nem kis meglepetést keltett a szubkontinensen, hiszen Verón 2008-ban nem nyert semmilyen trófeát: csapata, az Estudiantes tavasszal a bajnokságban harmadik, ősszel pedig hatodik lett, és bár a második számú dél-amerikai kupasorozatban, a Sudamericana-kupában eljutott a döntőig, ott vereséget szenvedett a brazil Internacionaltól.

Forrás: AFP

Verónnak ugyan volt már sikeresebb éve, mint a 2008, de az újságírók így is őt találták a legjobbnak

Ráadásul Verón a válogatottban sem szerepelt: 2007-ben ugyan visszakerült a nemzeti csapatba, és a Copa Américán is pályára lépett, a 2008-as esztendőben azonban nem vették őt számításba. A szavazók azonban így is őt látták a legjobbnak: Verón három ponttal előzte meg honfitársát, Juan Román Riquelmét, aki a 2008-as év során nyert bajnoki címet a Boca Juniorsszal, valamint olimpiát az argentin csapattal, és alapembere volt a válogatottnak.

A dobogó harmadik fokára az egy évvel korábbi nyertes, a paraguayi Cabanas került, köszönhetően elsősorban a világbajnoki selejtezőkön szerzett góljainak. Az év két dél-amerikai kupagyőztese, az Internacional, illetve az LDU Quito képviselői csak utánuk következnek: előbbi a Sudamericana-kupát nyerte meg, és soraiból az argentin játékmester, Andrés D'Alessandro végzett a legelőkelőbb helyen.

Ő negyedik lett a szavazáson, míg a Libertadores-kupát nyert LDU Quito kapusa, José Cevallos csak az ötödik pozíciót érdemelte ki - hiába hárított a Fluminense elleni döntőben három büntetőt is... A jelek szerint egyébként a Libertadores-kupának sokkal kisebb a jelentősége a szavazók körében, mint mondjuk Európában a BL-nek, hiszen az elmúlt tíz évben mindössze kétszer fordult elő, hogy Dél-Amerika "királya" a kontinens legrangosabb kupasorozatát megnyert csapatból került volna ki: 2001-ben Riquelme, 2003-ban pedig Carlos Tévez végzett az élen - az adott esztendőben mind a ketten megnyerték a Libertadorest a Boca Juniorsszal.

Forrás: AFP

Tévez ma már a MU-ban trükközik, de Boca-játékosként volt Dél-Amerika királya

Egy másik szembetűnő jelenség a brazilok helyezése: a legutóbbi két szavazáson az első ötben egyetlen brazil sem végzett, utoljára 2000-ben fordult elő, hogy képviselőjük nyert - akkor Romário végzett az élen. Előretörtek viszont a paraguayiak: az elmúlt tíz évben kétszer is Paraguayból került ki a győztes, és idén az első 13 között az országot négyen képviselik - ugyanannyian, mint Argentínát, és eggyel többen, mint Brazíliát...

A dél-amerikai újságírók egyébként az év edzőjét is megválasztják, és 2008-ban ezt a díjat az LDU Quito argentin mestere, Edgardo Bauza érdemelte ki - vagyis a kupagyőzelmet legalább itt honorálták. Bauza hat ponttal előzte meg honfitársát, a paraguayi válogatottat irányító Gerardo Martinót (aki 2007-ben végzett az első helyen), a harmadik pedig szintén egy argentin lett: Marcelo Bielsa, Chile szövetségi kapitánya. A trénerek között egyébként az argentin fölény nem meglepő, elvégre 2006 óta mindig Argentínából kerül ki a győztes.

A szavazás végeredménye:
1. Juan Sebastián Verón (argentin, Estudiantes) 66 pont
2. Juan Román Riquelme (argentin, Boca Juniors), 63
3. Salvador Cabanas (paraguayi, Club América) 47
4. Andrés D'Alessandro (argentin, Internacional) 44
5. José Cevallos (ecuadori, LDU Quito), 42
6. Claudio Morel Rodríguez (paraguayi, Boca Juniors), 37
7. Julio César Cáceres (paraguayi, Boca Juniors), 34
8. Nilmar (brazil, Internacional), 32
9. Alex (brazil, Internacional) 31
10. Marcos Angeleri (argentin, Estudiantes) 30
11. Thiago Silva (brazil, Fluminense) 29
12. Gary Medel (chilei, Universidad Católica) 25
13. Paulo da Silva (paraguayi, Toluca) 17.