Vágólapra másolva!
A fővárosi Gyakorló Jégcsarnokban rendezett válogatón vasárnap eldőlt, hogy a Helsinkiben január 19-én kezdődő műkorcsolya és jégtánc Eb-n Sebestyén Júlia mellett Hadford Katherina lesz a másik magyar induló. A decemberi magyar bajnokságon ezüstérmes Pádár Bianka itthon marad.

Tavaly év végén az ob-n a 2004-es Eb-aranyérmes Sebestyén Júlia a nyolcadik magyar bajnoki címét gyűjtötte be, mögötte viszont nagy meglepetésre Pádár Bianka szerezte meg az ezüstöt, kis különbséggel megelőzve a 2008-as Eb-résztvevő Hadford Katherinát.

A korábbi Eb-4. Pavuk Viktória pedig csak ötödik lett. Az nem volt kérdéses, hogy Sebestyén indul a Helsinkiben január 19-én kezdődő Európa-bajnokságon, a másik utazó személyéről viszont nem döntött a szakbizottság, hanem Pádár és Hadford között január 11-re válogatót írt ki. A testület egyébként tavaly októberben lefektette, hogy vitás lehet válogató, ám akkor még Hadford és Pavuk viszonylatában gondolkozott.

Vasárnap azonban Hadfordnak és Pádárnak volt jelenése a jégen, s ezúttal már csak a kűrjeiket kellett bemutatniuk. A válogatót végül Hadford nyerte, aki 69,93 pontot kapott a szabadkorcsolyázására, Pádár pedig csak 61,86-ot. Érdekesség, hogy a technikai pontszáma Pádárnak volt magasabb, 33,06, miközben Hadfordé 31,53 lett, viszont utóbbi az ítészek szerint sokkal "szebben" korcsolyázott. S a kivitelre kiérdemelt magasabb pontszámainak köszönhetően győzni tudott.

"Mindketten rengeteget rontottak, látszott, hogy ebben a szituációban igencsak tele van a bugyogó... S emellett rettenetesen hideg volt a jégen. A két lány mostani produkcióját elnézve azonban tulajdonképpen egyikük sem érdemelné meg, hogy kivigyük az Eb-re..." - jelentette ki elöljáróban Jurek Eszter, a szakbizottság vezetője.

"Bianka ugrott két tripla toe-loopot és három dupla Axelt, Kati esetében pedig az ugrások közül csak két tripla Salchow-ot érdemes megemlíteni. Ám tény, hogy Kati szebben korcsolyázott, így ő jött ki jobban a párharcból, és ő mehet Helsinkibe" - fogalmazott a műkorcsolyázók szakmai főnöke, aki azért bízik abban, hogy Hadford az Eb-n összekapja magát, és bejut a legjobb huszonnégybe.

Ha sikerrel jár, és Sebestyén az első tizenkettő között végez - ami tőle minimális elvárás -, akkor a jövő évi kontinensbajnokságra is két kvótát szerzünk.