Vágólapra másolva!
A japán gyártó új miniatűr netbookot mutatott be, melyet kifejezetten mobilinternetezésre fejlesztettek ki. Nagyfelbontású kijelzője van, könnyű, és még beépített 3G-modem is van benne.
Vágólapra másolva!

A Las Vegasban megrendezésre került kiállításon mutatta be a Sony legújabb termékcsaládját, a VAIO notebookok új generációját. A P-sorozat első darabja 8 inches TFt LCD-kijelzővel rendelkezik, tehát első blikkre a netbookok közé lehetne sorolni, de ez a készülék jóval drágább, mint hasonló árú versenytársai. A Sony amúgy sem kedveli a netbook kifejezést, így az újdonságot is inkább ultrahordozható PC-ként vagy divat-PC-ként aposztrofálja.

A piacon elérhető 8 colos készülékekhez képest a Sony eszközének LCD-monitora az átlagnál jóval szebb és élesebb képpel rendelkezik, köszönhetően az 1600x768 pixeles felbontásnak, ami a kategóriájában egyedinek számít. Mivel viszonylag kis területen összpontosul ez a rengeteg képpont, ezért a közelre gyengén látóknak esetleg megerőltető lesz a parányi ikonokra és grafikai elemekre való az állandó fókuszálás. A gép lelke természetesen az Intel Atom processzora, amely 1,33 GHz-es órajelen működik - elérhető lesz egy gyorsabb és drágább verzió is, 1,66 GHz-es processzorral.

A Sony P-sorozatot kifejezetten mobilinternetezésre fejlesztették ki, ugyanis a kompakt méret és a nagyfelbontású kijelző mellett számos vezeték nélküli technológiát ismer a masina: így található benne beépítet 3G/HSDPA modem is, amelybe csak a SIM kártyát kell beilleszteni, illetve természetesen támogatja a wifi-alapú szörfölést is. A Bluetooth-támogatás mellett 60 GB-os merevlemez áll a felhasználó rendelkezésére - a drágább verzióban 120 GB-os SSD lesz.

A mindössze 640 grammos készülék Windows Vista operációs rendszert tartalmaz majd, az internetre való csatlakozást pedig a PlaySStation3-ból ismert kezelőfelület fogja megkönnyíteni. Az energiaellátásért felelős akkumulátor egy feltöltéssel 4 órányi folyamatos működést tesz lehetővé - a drágább akkuval 6 órára növelhető ez az idő.

Az Egyesült Államokban még 2009 januárjában, Ázsiában és Európában februárra várható. A készülék ára 900 dollárnál kezdődik.