Óvatosak a hitelintézetek

Vágólapra másolva!
Decemberben is óvatosak voltak a hitelintézetek, a kéthetes MNB-kötvények átlagállományának nagymértékű emelkedése mellett az egynapos betétek átlagállománya is jelentősen nőtt, a kötelező tartalékráta leszállítása miatt pedig bankszámlabetéteiknek átlagállománya kevesebb mint a felére csökkent.
Vágólapra másolva!

Magyar Nemzeti Bank (MNB) decemberi statisztikai mérlegének előzetes adatai tájékoztatása szerint a hitelintézetek a kötelező tartalékráta 5 százalékról 2 százalékra való csökkentése miatt 451,4 milliárd forinttal, 328,6 milliárd forintra csökkentették bankszámlabetéteik állományát.

A hitelintézetek emellett decemberben 354,7 milliárd forinttal 918,4 milliárd forintra emelték az egynapos jegybanki betéteik állományát, míg az előző hónaphoz képest szintén jelentősen, 470,1 milliárd forinttal növelték a kéthetes MNB-kötvény állományukat is, amely 1.1152 milliárd forintot tett ki a vizsgált időszakban.

Hozzáteszik: részben a tartalékráta leszállítása miatt csökkent a kéthetes és a hathónapos jegybanki hitelek igénybevétele is az egyéb eszközök állományán belül.

A külföldi követelések értéke 2008 decemberében számottevően, 759,2 milliárd forinttal növekedett az előző hónaphoz képest az értékpapír tranzakciók következtében, amit forrásoldalon a központi kormányzat betéteinek-, valamint a hitelintézetek betéteinek és MNB-kötvényeinek növekedése ellensúlyozott - hangsúlyozza a jegybank.

Az MNB kiemelte: a bankrendszer bankszámláinak átlagos egyenlege a szokásosnál nagyobb mértékben, közel 6 milliárd forinttal haladta meg a tartalékkötelezettséget, míg az egynapos bankközi kamatok egész decemberben az irányadó kamat alatt alakultak.

Az előző év decemberében a forgalomban lévő készpénz átlagállományának szokásos év végi emelkedése volt megfigyelhető, amelynek 47,4 milliárd forintos mértéke azonban jelentősen elmaradt az előző években tapasztalt növekedéstől - fűzik hozzá.