Vágólapra másolva!
Január hónap nem csak az új igazolások miatt fontos a játékospiacon, hanem azért is, mert az idény végén lejáró szerződésű labdarúgók az új év kezdetével szabadon tárgyalhatnak más klubokkal is. A Bosman-szabálynak köszönhetően az ilyen státuszú futballisták a nyáron ingyen válthatnak klubot, és ha megnézzük, hogy idén mely játékosok számára adott ez a lehetőség, a megszokottnál is veretesebb névsort kapunk.

A Bosman-szabály értelmében a lejárt szerződésű futballistákért klubjuk nem kérhet pénzt, ők ingyen válthatnak klubot. A FIFA rendelkezése alapján ezen labdarúgók fél évvel a kontraktusuk vége előtt felvehetik a kapcsolatot más csapatokkal (minden egyéb esetben az esetleges vásárlónak az adott focista aktuális klubjával kell tárgyalnia a vételről), vagyis januárban megkezdődött az az időszak, amikor a gárdák nem csak a jelenlegi keret összetételén változtathatnak, hanem már a jövőre is gondolhatnak, és egy előszerződéssel akár már most biztosíthatják a következő felképszülés első új szerzeményét - ráadásul ingyen.

Természetesen most is jó néhány olyan klasszis futballista akad, aki ebben a helyzetben van, sőt, nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy soha nem volt még ilyen erős az idény végén lejáró szerződésű focisták névsora. Négy olyan volt aranylabdás játékos is akad, aki 2009 nyarán ingyen válthatna klubot, igaz, kettejükről valószínűsíthető, hogy befejezik pályafutásukat, hacsak jelenlegi egyesületüktől nem kapnak új szerződést. Az Internazionale portugálja, Luis Figo már tavaly is közel állt ahhoz, hogy abbahagyja a futballt (jobban mondva kis híján a Közel-Keletre szerződött), de végül a milánóiak maradásra bírták. Idén nyáron azonban ez már aligha ismétlődik meg, és ilyen előzmények után már az arabok sem biztos, hogy szívesen látnák a portugált.

A másik, visszavonulásra készülő aranylabdás a Juventus cseh középpályása, Pavel Nedved, akit 2003-ban választottak Európa legjobbjának, és már akkor is a Juvében szerepelt. Nedved idén augusztusban már 37 éves lesz, és kicsi a valószínűsége, hogy a torinóiak új szerződést ajánljanak neki, legalábbis erre utal, hogy folyamatosan keresik azt a focistát, aki pótolhatja majd őt.

Nedved a nyáron alighanem felhagy a profi futballal, ugyanez viszont nem mondható el az olasz Fabio Cannavaróról, aki 2006-ban nyert Aranylabdát, és jelenleg a Real Madridban játszik. Ugyan már ő is 35 éves, de még esze ágában sincsen visszavonulni, azonban sok jel arra mutat, hogy a Real nem tart igényt további szolgálataira - bár az esetleges szerződéshosszabbítással kapcsolatos tárgyalások még nem értek véget. Ha Cannavaro valóban elhagyja a madridiakat a nyáron, akkor nevelőegyesületében, a Napoliban folytathatja, hiszen többször is kijelentette, hogy ott szeretné befejezni pályafutását. Ezt a döntést megkönnyítheti, hogy a Napoli jelenleg az európai kupaszereplésért küzd, ráadásul Fabio öccse, Paolo is ott játszik.

Érdekes módon a lejáró szerződésű aranylabdások közül az a játékos a legfiatalabb, aki a legrégebben kapta meg a trófeát. Michael Owen decemberben még csak 29 éves múlt, de már több, mint hét éve annak, hogy ő volt Európa legjobb játékosa. Owen jelenleg a Newcastle Unitedben futballozik, csapata pedig csak a középmezőnyben szerénykedik a Premier League-ben, ráadásul aligha tudja továbbra is megadni azt a csillagászati összegű fizetést neki, amit eddig. Nem csoda, hogy Owen mindennap az átigazolási pletykák egyik szereplője: kapcsolatba hozták már a Chelsea-től kezdve az Internazionalén keresztül a Manchester Cityig jó néhány sztárklubbal, és nincs kizárva, hogy még januárban klubot vált. Most ugyan nem lenne ingyen megszerezhető, de valószínűleg a reális piaci értékénél olcsóbban igazolható.

A Chelsea középpályása, Michael Ballack ugyan nem volt Európa legjobbja, de sokak szerint ő a legértékesebb azon játékosok közül, akik a nyáron ingyen is megszerezhetők lehetnek. Más kérdés, hogy bár a német focista szerződése az idény végén lejár a londoniaknál, a hírek szerint a Chelsea szívesen hosszabbítana vele, még ha az eddigiektől eltérő kondíciókkal is. A mostani szerződés szerint ugyanis a németnek fix fizetése van (heti 121 ezer font), ám a klubnál azt szeretnék, hogy a bérezése a jövőben teljesítményarányos legyen. A pletykák szerint Ballack hajlik a megegyezésre, amivel elkerülheti, hogy másodszor is ingyen váltson klubot (a Chelsea anno egyetlen eurót sem fizetett érte a Bayernnek).

Forrás: Getty Images

És ha már a Bayernnél tartunk: a csapat holland középpályásának, Mark van Bommelnek is lejár a szerződése a nyáron, és bár a bajorok megtették ajánlatukat, a játékos azt nem fogadta el. Ha nem tudnak megegyezni, a nemrégiben még a csapatkapitányi karszalagot is viselő védekező középpályás szintén ingyen távozhat, de igazi sztárcsapatnál már aligha folytathatja. A pályafutásuk zenitjén túllévő focisták közül hasonló helyzetben van még Hernán Crespo (Internazionale), Boudewijn Zenden (Olympique Marseille), Fernando Morientes (Valencia) vagy éppen Robert Pires (Villarreal) is.

Érdekes a Wigan Athletic csatárának, Emile Heskeynek a helyzete. Róla a legtöbben úgy vélték, hogy már túl van karrierje csúcsán, az elmúlt fél évben azonban kiválóan futballozott, visszakerült az angol válogatottba, és így megnőtt a jelentősége annak, hogy a szerződése csak az idény végéig köti a Wiganhez. Jelenlegi klubja persze szeretné megtartani, de Heskey szeretné még egyszer kipróbálni magát egy nagycsapatnál, és ha valóban ingyen igazolható lesz, akkor ez akár meg is valósulhat.

A nyár egyik nagy fogása az Espanyol kameruni kapusa, Idriss Kameni lehet, aki szintén ingyen hagyhatja ott jelenlegi csapatát, ami a barcelonaiak mostani szereplését nézve több, mint valószínű. Kamenit már tavaly is több angol csapattal kapcsolatba hozták, amelyek közül a Tottenham Hotspur vagy a Newcastle United továbbra sem tett le arról, hogy megszerezze.

A Bosman-szabálynak magyar nyertese is lehet az idén, elvégre a Hannover '96 focistájának, Huszti Szabolcsnak is lejár a szerződése 2009-ben. Jelenlegi klubja egyelőre nem ajánlott új kontraktust, Husztit pedig többek között a Celtic is figyeli.

www.infosport-focivilag.hu