Női filmkalózt fogtak egy fővárosi moziban

Vágólapra másolva!
Az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány (ASVA) bejelentése szerint néhány napja a Palace Mammut moziban egy női néző a Mamma Mia című filmet rögzítette videokamerával.
Vágólapra másolva!

Miután a mozi személyzete fülön csípte, kivezették a teremből, az esetről pedig jegyzőkönyv készült, és a rendőrséget is értesítették, amely nyomozást indított az ügyben. Az ASVA közleményében lévő információk szerint a szerzői és kapcsolódó jogok megsértését a btk. alapesetben kettő, minősített esetben akár nyolc év szabadságvesztéssel bünteti. Az eset kapcsán megkérdeztük dr. Dallos Zsolt ügyvédet, aki számos kalózkodással kapcsolatos ügy vádlottjának védelmét látta már el. Dallos elmondta, a szerzőijog-sértést valóban komolyan szankcionálják a hazai törvények, ám szabadságvesztés kiszabását ebben az esetben nem tartja valószínűnek, hiszen a vagyoni hátrány mértéke valószínűleg csekély, súlyosabban pedig csak az anyagi előny elérésére törekvő, azaz például hamis dvd-kkel nagy tételben kereskedő személyeket szankcionálják idehaza.

Az ASVA közleménye szerint a mozis vetítések során rögzített kalózfelvételek hatalmas kárt okoznak a legális piac számára, a szervezet adatai szerint az illegálisan terjesztett filmek 90 százalékát ilyen módon készítik. Míg a kalóz-kereskedelembe jutott magyar filmek csaknem mindegyikét mozikban rögzítik kézi kamerával, az amerikai filmek kamerás verziói többnyire az interneten érkeznek a hazai szerverekre, így a mozikban már csak a magyar hangot veszik fel, s teszik a kép alá, ami gyakran azzal jár, hogy a hang és a kép nincs tökéletes szinkronban - áll az ASVA közleményében.

Munkatársunk egy népesebb torrentoldalon szétnézve jobb minőségű, egyéb forrásból - például a gyártósorról valamilyen úton-módon megszerzett példányról - készült kópiát is talált, többek között a Mamma Mia HD-felbontású, tökéletes minőségű kalózverzióját is. A jobb minőségű warez-kiadások rendszerint csak jóval a premiert követően válnak elérhetővé.