Vágólapra másolva!
Tavaly szinte észrevétlenül vonult vissza Vaszi Tünde, az elmúlt másfél évtized legmeghatározóbb magyar női atlétája, aki az üzleti életben kezdte el civil pályafutását.

Az erdélyi születésű, 36 éves sportoló emlékezetes sikereket ért el, számtalan magyar bajnoki címe mellett szinte minden világversenyen döntős volt, amelyiken elindult: 2002-ben szabadtéri Európa-bajnoki bronzérmet szerzett, míg a 2001-es világbajnokságon negyedikként zárt. Három olimpián vett részt, mindannyiszor nyolcadik lett, s ő tartja az országos csúcsot 6,86 méterrel.

"Még a szövetségben sem akarják elhinni, hogy visszavonultam, hiába írtam levelet is a döntésemről. A MASZ-ban várnak a búcsúztató ünnepséggel" - nyilatkozta Vaszi Tünde. "Gyulai Márton főtitkár már mondta nekem, hogy a jövő évi veterán Eb-n számítanának rám. Hát nem tudom, még gondolkodom. Persze csak a rúdugrás jöhet szóba, a távol már nagyon fájna."

Az elmúlt két évben sok nehézség hátráltatta Vaszit, miután 2007 tavaszán megszűnt a sportállása klubjánál, több mint egy évig a tartalékaiból élt, hogy fel tudjon készülni a pekingi játékokra. Ám hiába mentek jól az edzések, közbejött egy csípősérülés, ami egy rossz kezelés miatt szinte fél oldalának lebénulásával járt. Ennek ellenére megpróbálta a kvalifikációs szintet teljesíteni, ám nem járt sikerrel.

Mostanra sikerült kikezeltetnie magát, céget alapított, tanul és dolgozik. Az atlétika kissé háttérbe szorult nála, ám valószínűleg nem végleg. "Most is lejárok edzeni, mert kell a mozgás. A pályán segítek, akinek csak tudok, már ha nem veszik tőlem rossz néven. Szeretek másoknak segíteni, s talán majd edzősködni is fogok valamikor, igaz, még nem most. Ekkora felelősséget csak akkor lehet vállalni, ha az ember minden energiájával a feladatra tud koncentrálni. Most még ez nincs így. Persze, lehet, hogy néhány hónap múlva már mást mondok" - mondta Vaszi, aki a versenyeken azért ott lesz majd, egyelőre nézőként.

* * *

Nemzetközi atlétikai akadémia építése kezdődött a marokkói Ifránban: a mintegy nyolcmillió eurós beruházást VI. Mohamed király indította útjára. Ifrán az Atlasz hegységben található, 1600 méteres magasságban, és éppen a fekvéséből fakadóan már eddig is kedvelt célpontja volt külföldi és hazai atlétáknak, akik magaslaton akartak készülni versenyeikre.

A külföldiek fogadása mellett a központnak fontos szerep jut majd a marokkói atlétika további fejlesztésében. Az észak-afrikai országban már így is nagy népszerűségnek örvend a sportág, melynek magas szintű űzéséhez ezzel a beruházással tovább javulnak a feltételek.

Naval el-Mutavakel sportminiszter, az 1984-es Los Angeles-i olimpia 400 gátas aranyérmese - az első nő, aki muszlimként állhatott dobogóra olimpián és az első marokkói atléta, aki ötkarikás bajnok lett - öt további központ létrehozásáról beszélt a mostani ceremónián.