Kötvényt bocsát ki az Erste

Vágólapra másolva!
Az osztrák kormány és az Erste Bank ausztriai pénzintézet szerdán megállapodott, hogy az Erste állami garanciával bocsáthat ki kötvényeket, összesen legföljebb 6 milliárd euró erejéig.
Vágólapra másolva!

A garancia díja az Erste korábbi kibocsátásainak piaci hitelbiztosítási (CDS) árközepe 2007. január elseje és tavaly augusztus 31-e között - vagyis a nemzetközi pénzügyi válság elmérgesedése előtt -, plusz a kibocsátandó érték 0,5 százaléka, összesen a kibocsátandó értéknek körülbelül a 0,9 százaléka. Hat milliárd euróra ez körülbelül évi 54 millió eurót jelent majd.

A kötvények lejárata, bármikor adják is ki őket, legföljebb öt év lehet. A kötvénykibocsátás bizonyos feltételekkel jár, elsősorban azzal, hogy az Erstének az állami garanciával szervezett likviditást a gazdaság hitelekkel való támogatására kell fordítania. Emellett biztosítania kell, hogy javadalmazási politikája nem bátorítja a túlzott kockázatvállalást.

Korábban, tavaly az Erste csoport már megállapodott az osztrák állammal abban is, hogy az osztrák állam 2,7 milliárd dolláros, át nem ruházható tőkebefektetést eszközöl a bankba, amiért a bank évi 8 százalékos, rögzített kamatot fizet.