Vágólapra másolva!
Sorra látogatja a vidéki klubokat Kovács László, az ökölvívó-válogatott tíz napja kinevezett szövetségi kapitánya, aki kijelölte bő, 40 fős keretét is.

"Elkészült az éves felkészülési és a versenyeztetési program, kijelöltem egy bő keretet, s folyamatosan utazom, próbálok minden olyan edzővel mihamarabb személyesen beszélni, aki versenyzőt ad a csapatba" - sorolta a megoldott és megoldásra váró teendőit a szakember.

Némi meglepetést keltett, hogy a pekingi olimpián szerepelt Kalucza Norbert kimaradt a keretből. Kovács jelezte, ez ugyanakkor még nem jelenti, hogy a debreceniek öklözőjéről végleg lemondana a szakvezető.

"A keretet a közelmúlt eredményei, mutatott produkciói alapján állítottam össze. Nem szeretnék részletekbe belemenni Kaluczával kapcsolatban, mindenesetre ez mindenki számára egyfajta figyelmeztetés lehet arra, hogy nincsenek bérelt helyek, folyamatosan teljesíteni kell a válogatottsághoz. A névsor persze nincs kőbe vésve, megfelelő produkcióval bárki bekerülhet" - mondta a magyar szövetség (MÖSZ) edző bizottságának eddigi vezetője.

A válogatottsághoz Kovács László által lefektetett elvek szerint három feltételnek kell megfelelni. Ezekből az egyik a megfelelő állapot, amelynek feltérképezéséhez január 26-tól 29-ig a kerettagok klinikai és terheléses vizsgálaton esnek át. A felméréseket rendszeresen elvégzik majd, a várakozás szerint az eredmények kielemzései sokat segíthetnek majd a kapitánynak és az edzőknek is abban, hogy lássák, tanítványaiknál mik a problémák.

A kritériumok között szerepel még, hogy a bokszoló milyen eredményeket ért el a közelmúltban, valamint a jövőbeni kiemelt versenyeken nyújtott teljesítmény is. Ilyen lesz a februári Bocskai-emlékverseny, amelyen minden kerettag számára kötelező a részvétel.

"Az idei felkészülésünk és versenyprogramunk két ciklusra oszlik. Az első a júniusi Európai Uniós bajnokságig tart. Addig sok nemzetközi versenyen veszünk majd részt, s mindenki lehetőséget kap a bizonyításra. Lesznek erősebb és gyengébb tornák. Nagyon sok fiatal van a keretben, őket fokozatosan kell beépíteni, egyelőre elég, ha idén szokják a felnőttek mezőnyét, a háromszor három perces meccseket. Az a szándékom, hogy az ifjakat okos menedzseléssel építsük fel" - mondta a tréner.

"A keret nagyjából 20 fősre szűkül majd, s abból kerül ki az EU bajnokságon induló 11 öklöző. A második ciklust az augusztus 29-én kezdődő milánói világbajnokság zárja. Az lesz az év fő eseménye, ez nem kérdés, ezért az olaszországi torna van fókuszban, de az uniós bajnokságon is csúcsformát kell hozni."

Kovács László már székfoglalója alkalmával elmondta, hogy minden, a válogatottnál számba jöhető versenyző edzőjére számít. Most a szakmai stábjával kapcsolatban is elárult néhány nevet, így Turu István továbbra is marad a csapat segédedzője, de szeretné megnyerni Botos Andrást, illetve Bacskai Imrét, a Vasas vezetőedzőjét is.

"Azt érzem, hogy mindenki bizakodik, és mindenki segíteni akar. Úgy hiszem, a sportág szereplői belátták, hogy összefogás kell a későbbi sikerekhez, hiszen csak ez vezet eredménye, s nem utolsó sorban ez mindenki érdeke."