Xperia mobilteszt: nagyobb a füstje, mint a lángja

Vágólapra másolva!
Nagy feltűnést keltett a Sony Erincsson első mobil windowsos okostelefonja, az Xperia X1-es, amellyel a gyártó a P-sorozat bukását követően rukkolt elő. Nem vagyunk benne biztosak, hogy borítékolható a siker.
Vágólapra másolva!

A Sony Ericsson X1-es modern és letisztult külsőt kapott, amely első ránézésre visszafogott, némileg egyszerűbb telefont sejtet. Az összkép némileg megváltozik, amint a tulajdonosa előcsattintja a QWERTY-klaviatúrát a telefon oldalából, mivel ehhez hasonló telefont azért ritkán látni. Ez az egyik legkompaktabb modell, amely teljes billentyűzettel rendelkezik, és ahhoz képest, hogy mennyi mindent zsúfoltak bele az X1-be, az akár zsebben hordható, vagy egy kézben is kényelmesen használható. Az internetes fórumokon sokan panaszkodtak arról, hogy a mobil igazán sérülékeny része az alja és teteje, ahol a műanyag hajlamos kettényílni - ezt a jelenséget mi nem tapasztaltuk próbáink során. A modell két színben, ezüst és fekete hátlappal kapható, ezek közül a fekete a karakteresebb, az ezüst kissé tucatmobil-külsőt kölcsönöz neki.

Kijelző és funkciók

Annak köszönhetően, hogy a készülék kijelzőjének 800x480 pixeles a felbontása, rendkívül tisztán olvasható képet produkál - persze napfényben ez is ugyanolyan nehezen látható, mint társait. A függőlegesen amúgy igen karcsú kijelzőn rengeteg képpont sűrűsödik össze viszonylag kis területen, így például egy-egy fotó vagy weboldal egészben is jól néz ki rajta, bár ahhoz, hogy a parányi feliratokat is el lehessen olvasni, alaposan bele kell nagyítani a szövegbe. Az LCD jól reagál a határozott érintésekre, de arra ügyelni kell, hogy a felhasználó pontosan el is találja a kívánt gombot, ami az apró menüpontoknál és gomboknál nem könnyű.

Nem csak a képernyő, de az alatta található középső navigációs gomb is érintésérzékeny (lehet vele lépkedni például a menükben), ami jól jöhet, ha egy kézzel használjuk a mobilt, és nem lehet elővenni az érintőpálcát. Gondot okozhat viszont az, hogy túlzott érzékenysége miatt nehéz eltalálni vele a kívánt menüpontot. A Windows Mobile felületének legnagyobb hibája, hogy a telefonkönyv görgetése még mindig nagyon kényelmetlen rajta.

Billentyűzet

Első pillantásra a készülék billentyűzetének gombjai nagyon aprónak tűnnek, de a használat során kiderült, hogy ezzel nincs gond. Sokkal inkább a gyakran belassuló szoftverrel kapcsolatosan merültek fel problémák, ugyanis a mobil Windows képtelen követni a tempót, ha túl gyorsan írjuk be a szöveget, és így egyes karaktereknél egész egyszerűen lemarad. A megoldás: párhuzamosan nézni kell a telefon kijelzőjét is gépelés közben. A nagy- és kisbetűk írása, illetve a speciális karakterek bevitele ugyanakkor gyors és kényelmes.

Fotó: Gebauer Hanga [origo]
Alulról csúszik elő a billentyűzet (Még több kép)

Összességében kis gyakorlással és odafigyeléssel rendkívül gyorsan lehet szöveget bevinni a telefonba, de leginkább gyors sms-ek és rövid e-mailek megforgalmazására találták ki. A QWERTY-billentyűzetet oldalról kihúzva a kijelző szinte azonnal elfordul, és jóval gyorsabban, mint versenytársai. Maga a klaviatúra és a kijelző nem egy síkban helyezkedik el, hanem a készülék ilyenkor némileg meg van döntve, az egész telefon használata így lesz sokkal kényelmesebb - túl azon, hogy ha a felhasználó ideges, egy kézzel tudja nyitogatni és összecsukni a telefont, ha ezzel szeretné levezetni a feszültséget.

Az operációs rendszer

Próbáink során úgy találtuk, hogy a Windows Mobile tökéletesen alkalmatlan a pusztán kézzel való használatra, érdemesebb ujjunk helyett az érintőpálcát használni. A nagyfelbontásnak köszönhetően az ikonok túlzottan kicsik, az egyes kattintható elemek parányiak, és a kijelző felbontásának köszönhetően alapvetően minden egyes objektum annyira apró, hogy csak egy jókora műkörömmel lehetne magabiztosan vezérelni az egyébként férfiasnak hirdetett telefont.

Forrás: [origo]
Személyre szabható panelek (Még több kép)

A készülék leglátványosabb szolgáltatása a külön nyomógombról elérhető X-panel nevű felület. Ezen az aktuális feladatokhoz illő kezdőképernyőt lehet bekapcsolni a telefonon. A szolgáltatás használatát megnehezíti, hogy bár első látásra igen látványos, nagyon lassú, így célszerűbb lehet a szokásos beállításokkal személyre szabni. Bár a készüléket elsősorban üzleti felhasználóknak szánták, a kezelőfelületek között szerencsére megtalálható olyan is, amelyikkel egy csapásra médialejátszóvá alakítható a készülék.

Az előre telepített panelek között a Google felületét találtuk hasznosnak. Ezen keresztül elérhető a kereső, a naptár és a Gmail, de maguk a szolgáltatások már a böngészőben nyílnak meg. A Sony Ericsson további letölthető témákat is kínál a mobilhoz, amelyekből még csak öt darab van, de a számuk a közeljövőben bővül majd a cég ígérete szerint. A jelenleg elérhető panelek közül a Facebook megoldása tűnt az egyetlen használhatónak, amely a kezdőoldalon jeleníti meg az ismerősöket, és frissíti a közösségi oldalról érkező információkat. A panelek nem csak funkcióikban, hanem grafikai megoldásaikban, felépítésükben is különböznek egymástól, van, amelyiket kimondottan ujjbegyre méretezték, de a nagy méretű nyomógombok mellett itt-ott feltűnnek apró legördülő menük is.

Mobilinternet

A telefon mobilinternetezés közben úgy váltogatta a hálózati kapcsolatokat, mint más a zokniját - úgyhogy próba közben inkább egy helyben maradtunk. A belvárosban, ahol elvileg a lefedettséggel nem lehet gond, gyakorlatilag 5 másodpercenként változott, hogy a telefon GPRS-, EDGE- vagy 3G-, esetleg HSDPA- kapcsolatot választ, és ez sajnos nemcsak a kijelző tetején található státuszsoron keresztül volt érzékelhető, hanem a weboldalak betöltődésében is. Gyakran előfordult az is, hogy a készülék képtelen volt felcsatlakozni a hálózatra, vagy éppen böngészés közben váratlanul megszakadt a kapcsolat, a beépített wifi-csatlakozó viszont kifogástalanul működött.

Fotó: Gebauer Hanga [origo]
A mobil és kiegészítői (Még több kép)

A készülék praktikus megoldása, hogy az összes adatkommunikációs lehetőséget a ComManagerből irányíthatjuk, amely a telefon felső sorából érhető el, egy mozdulattal. Ez akkor is jól jöhet, amikor gyorsan kell repülőgépes üzemmódba kapcsolni a készüléket, de könnyen, gyorsan lehet váltogatni a kívánt módok között is. A készülék mobilos Internet Explorer böngészője is gyorsan tette a dolgát a webböngészés során.

Összegzés

A készülékkel kapcsolatban csak pozitívan értékelhetjük a QWERTY-billentyűzetet, a nagy felbontású kijelzőt, a tartós akkumulátort, a készülék egészének kialakítását, a beépített GPS-t, illetve a jobb X-paneles kezelőfelületeket. Sajnos magával a szoftverrel már nehezebb volt megbarátkozni, és hiába a telefon kompakt, kényelmes mérete, az X1-es legnehezebben használható funkciója éppen a telefonálás, illetve sms-ezés, amit egy jó kezelőfelülettel meg lehetne oldani. A gyártó korábbi okostelefonjaihoz képest az Xperia nagyon más, és a P sorozathoz szokott felhasználónak nem feltétlenül lesz pozitív a változás. A Windows Mobile-os készülékek közül viszont eddig ezt a modellt találtuk a legkezesebbnek.

Simon Péter