Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Cselgáncs Szövetség (IJF) döntése értelmében januártól nem ülhetnek le az edzők tanítványaik mérkőzései alatt a szőnyeg mellé.  A magyar szakákvezetők értetlenül állnak a döntés előtt.

Az IJF-honlapon közzé tett körlevélben Jean Luc Rougé projektmenedzser és Vladimir Barta sportigazgató azzal indokolta a döntést, hogy a versenyzőknek Dzsigoro Kano sportágalapító elképzelése szerint önálló döntéseket hozva kell küzdeniük, ráadásul a pekingi olimpián néhány reklamáló tréner alaposan megtépázta a dzsúdó hírnevét.

Magyar részről mindkét szakágvezető értetlenül fogadta a szakmai berkekben nagy vihart kavaró határozatot. A férfi válogatottat irányító Nagysolymosi Sándor szerint nincs igazi magyarázat a mesterek eltávolítására: "Nem értek egyet ezzel az intézkedéssel, mióta az eszemet tudom, így működött a dzsúdó. Az edző-versenyző kapcsolat megkívánja a jelenlétünket, akár a bokszban, ráadásul elég súlytalan indokokat hallottam, de nincs mit tenni. A dühöngő trénereket a labdarúgáshoz hasonlóan el lehetne küldeni a tatamiktól. Egy olyan hagyomány tűnik most el, amely még a tévéközvetítéseket is feldobta, elég csak a vágóképként használt edzői arcokra gondolni."

A női csapat felkészülését vezető Csernoviczki Csaba szintén nemtetszését fejezte ki az ügyben: "Ez egy taktikai sport, amelyben fontosak a külső tanácsok. A női teniszben most hozzák vissza az edzőket a pihenők alatt, nálunk viszont épp fordítva gondolkodnak az illetékesek. Itt másodperceken múlhat egy-egy siker, és a versenyzők is igénylik a segítséget, a nemzetközi élvonalba tartozó koreaiak például egyfolytában kinéznek a trénerre. Egy közelmúltbeli edzőtáborban 18 nemzet képviselői elküldtek egy tiltakozó levelet az IJF-hez, remélhetőleg meglesz az eredménye, és nem marad sokáig ez az érthetetlen újítás."

A cselgáncsozók jövő hétvégén kezdik meg pontgyűjtő Világkupa-sorozatukat - az edzők egyelőre a lelátón foglalnak majd helyet Tbilisziben, illetve Szófiában...