Megint válságban a hazai tejpiac

Vágólapra másolva!
Esik a tej átvételi ára, ami a fogyasztók számára ugyan kedvező hír is lehetne, ám a Világgazdaság című gazdasági napilap szerint a tejtermelőknek 15 forintos veszteséget okoz literenként.
Vágólapra másolva!

Az átvételi ár ugyanis jelenleg 60-67 forint körül alakul, miközben korábban a száz forintot is meghaladta. Még rosszabb helyzetben vannak a tejipari szerződés nélkül működő nagygazdaságok, amelyek 45 forintos literenkénti árat tudnak csak felszámítani, hasonlóan a kistermelőkhöz - mondta a lapnak Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének titkára.

Szintén sújtja a termelőket, hogy a korábbi éves futamidejű felvásárlási szerződések, amelyek kiszámíthatóbbá tették a gazdálkodást, most lerövidültek. Jelenleg a szerződéseket egy-három hónapra kötik.

Az alacsony világpiaci árak miatt az Európai Unió exporttámogatással (vaj, sajt és tejpor esetében) és termékfelvásárlással próbálja segíteni a tejtermelőket, ám azok inkább tüntetésre készülnek Magyarországon, legalábbis a Világgazdaság információi szerint.