Pályázati alapot akar a luxusadóból az iparkamara

Vágólapra másolva!
A fővárosi önkormányzat a már beszedett luxusadóból hozzon létre magánszemélyek és vállalkozások számára elérhető pályázati alapot erkölcsi jóvátétel gyanánt - javasolja a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK).
Vágólapra másolva!

A kamara az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében emlékeztet: az Alkotmánybíróság 2008. december 15-én alkotmányellenesnek minősítette a luxusadóról szóló törvényt, határozatában megsemmisítette a helyi adókról szóló törvény egy részét, valamint a luxusadóról szóló törvény egészét.

A kamara közleményében utal arra, a luxusadó-rendelet megsemmisítése nem visszamenőleges, és szerintük az elmúlt két évben a főváros jogtalanul szedett be ezen a jogcímen adót. Ezért azt javasolják, hogy a beszedett "dézsmából" a főváros egy magánszemélyek és vállalkozások számára elérhető, pályázható támogatási alapot hozzon létre erkölcsi jóvátétel gyanánt.

A BKIK emlékeztet arra, hogy 2006-ban nyílt levélben keresték meg a főpolgármestert a luxusadóról szóló rendelet tervezetével kapcsolatban, és kérték, hogy a tervezett rendeletet ne fogadják el. A főváros a kamara kérését figyelmen kívül hagyva elfogadta a luxusadóról szóló rendeletet, ezért a BKIK az Alkotmánybírósághoz fordult.