Vágólapra másolva!
Az internet korában nagyon egyszerű információt szerezni szinte bármiről, de a világháló ugyanakkor félrevezető is lehet. Az angol sportsajtó egy része például bedőlt egy rendkívül ügyes tréfamesternek, akinek sikerült elhitetnie, hogy az Arsenal érdeklődik egy 16 esztendős moldáv tehetség, Masal Bugduv iránt - aki nem is létezik!

Az egyik legpatinásabb angol napilap, a The Times az internetes honlapján január elején összeállított egy ötvenes listát a legtehetségesebb fiatal labdarúgókból, és ezen a 30. helyen a moldáv labdarúgás szupertinije, Masal Bugduv szerepelt.

Ahogy a lap fogalmazott, a 16 esztendős támadó hazája legnagyobb reménységének számít, és nyáron kis híján az Arsenalba igazolt, Az egyik kedvelt angol futballmagazin, a When Saturday Comes pedig januári számában megjelentett egy cikket a moldáv futballról, amelyben Bugduvot hatalmas tehetségként említették, olyan játékosként, aki előbb-utóbb valamelyik topligában folytatja pályafutását.

Ebben még semmi különleges nincs, szinte nap mint nap lehet olvasni újabb csodagyerekekről, akiknek többsége aztán eltűnik a süllyesztőben. Bugduv esete azonban mindenképpen eltér a többi hasonló esettől, már csak azért is, mert ilyen nevű futballista nem létezik! A sztorit az egyik futballblog göngyölítette fel azok után, hogy a The Times listáját követő hozzászólásokban valaki, szinte mellékesen megjegyezte: Masal Bugduv egyszerűen kitaláció.

A blogon elkezdtek nyomozni, és kiderítették, hogy a moldáv szupertehetséggel kapcsolatos hírek júliusban kezdtek el terjedni a világhálón különböző fórumok, illetve futballblogok hozzászólásaiban. A tréfamester első lépésként egy külön blogot hozott létre az egyik nagy blogoldalon, amelyben az AP hírügynökség híreként adta elő, hogy Bugduv közel áll ahhoz, hogy aláírjon az Arsenalhoz. Az állítólagos hír szerint Bugduv 16 évesen és 44 naposan a nagyválogatottban is bemutatkozhatott Örményország ellen, és klubjában, az Olimpia Baltiban a felnőttek között szerepel.

Augusztusban pedig egy másik, sokak által olvasott futballblogon egy bejegyzésben egy másik hírügynökségi jelentés volt olvasható, amelyben már Bugduv születési dátuma is szerepelt, sőt, leírták, hogy az ifjú titán a válogatottban gólpasszt is adott az örmények ellen, és a molvádok ezzel egyenlítettek ki.

A sztori kitalálójának figyelme szinte mindenre kiterjedt, hiszen még arra is ügyelt, hogy átírja a moldáv válogatott Wikipedia-bejegyzését, és beszúrjon oda egy félmondatot Bugduvról. Pár nappal később a futballblogokon újabb "hírek" jelentek meg a moldáv csodagyerekről, miszerint immár a Liverpool is vinné a játékost, akit, amint a szintén az AP által kiadott anyagként közölt hír állítja, "a legnagyobb kelet-európai tehetségnek tartanak Gheorghe Hagi óta".

Az átverés olyan jól működött, hogy az egyik nagy, futballal foglalkozó internetes oldal szeptemberben a moldávok vb-selejtezőiről szóló beharangozójában szintén említést tett Bugduvról, és a folyamat csúcsaként a The Times őt tette a 30. helyre a sportág legnagyobb talentumai között...

Pedig Bugduv szülőatyja egy-két árulkodó jelet azért hagyot maga mögött: az AP-jelentésként közzétett hírek közül kettőt is úgy adott közre, hogy helyszínként a moldovai Tirolt adta meg - márpedig az országban ilyen nevű település nem létezik. Tiraspol viszont van, és az már majdnem ugyanúgy hangzik...

Alaposabb nyomozás után pedig azt is ki lehetett volna deríteni, hogy a Moldáv Labdarúgó Szövetség honlapja nem tud semmiféle Bugduvról, és az örmények elleni meccsen sem játszott ilyen nevű játékos, a hivatkozási alapként említett moldáv újság, a Diario Mo Thón pedig nem létezik.

A kitalált nevek viszont adnak némi támpontot ahhoz, hogy a tréfamester honnan származhat: mo thón ugyanis ír nyelven azt jelenti: "a seggem"; míg az állítólagos labdarúgó nevének kiejtése kísértetiesen megegyezik egy ír mese címével: "M'asal beag dubh", azaz "Az én kis fekete majmom". Ha ehhez hozzávesszük, hogy a kamu AP-jelentéseket jegyző blogger neve több helyen is galwaygooner volt, akkor eléggé valószínűnek tűnik, hogy az illető ír lehet...

Különösen tanulságos egyébként, hogy a The Times miként kezelte a kínos melléfogást. Miután kiderült, hogy Bugduv nem létezik, azonnal kivették őt az ominózus 50-es listáról, és a 30. helyre az Arsenal fiatal csatára, a nemrégiben a West Bromwich Albionnak kölcsönadott Jay Simspon került - mindenféle megjegyzés nélkül. Pár nappal később azért honlapjukon elnézést kértek a dolog miatt...

www.infosport-focivilag.hu