Külföldön is forognak a magyar bankkártyák

Vágólapra másolva!
Minden második magyar bankkártya-birtokos külföldön is használja plasztiklapját, derül ki a MasterCard kutatásából. Azok körében, akik legalább évente kétszer utaznak, a bankkártyát használók aránya eléri a 67 százalékot.
Vágólapra másolva!

Míg a magyarok csak minden ötödik, addig a nyugat-európaiak minden második eurójukat költik el bankkártyával, amikor külföldre utaznak - emelte ki a közleményben Gauder Milán, a MasterCard Europe Magyarországért, Horvátországért és Szlovéniáért felelős üzleti igazgatója. Úgy vélekedik, a lemaradás ellenére az elmúlt években jelentősen csökkent a magyarok félelme a plasztiklap külföldi használatával kapcsolatban, és további fejlődés várható e tekintetben.

A MasterCard kutatásából az is kiderül, miért nem használják a magyar kártyabirtokosok többször vásárlásra a kártyájukat, amikor utaznak. Az elsődleges ok, hogy biztonságosabbnak tartják, ha van náluk elegendő készpénz külföldön is. Emellett meghatározó, hogy a többség nincs tisztában a váltási árfolyammal, így a biztosabbnak tűnő készpénzt használja.

Meglepő, hogy továbbra is magas, 28 százalék azok aránya, akik úgy gondolják, hogy külföldön fizetni kell a bankkártyás vásárlások után, jóllehet ilyen díj a kereskedők legnagyobb részénél nincs.

A külföldre utazó magyar kártyabirtokosok jelenleg közel 98 százaléka visz magával készpénzt, de 16 százalékuk külföldi ATM-ből is feltölti személyes készpénz tartalékát. A kutatás azt is kimutatta, hogy a bankkártyák biztonságosságának megítélése jelentősen javult az elmúlt években - olvasható a MasterCard közleményében.