Vágólapra másolva!
A labdarúgás történetében jó néhány "futballcsaládot" találhatunk, ahol egy klasszis játékos örökségét a fia vitte tovább a pályán. Az elmúlt évtizedek sztárjai közül is akad néhány, akinek gyermeke igyekszik követni édesapja példáját: Danny Blind vagy éppen Michael Laudrup gyermeke már be is mutatkozott a felnőttek között, de Paul Ince és Zinédine Zidane fia is tehetségesnek számít.

Laudrupéknál a fiúgyermekek alighanem el sem tudnak mást képzelni, minthogy labdarúgók legyenek, hiszen a családban szinte minden férfiember futballozott. Finn Laudrup válogatott játékos volt, majd edzőként több egyesületnél is dolgozott, de alighanem arra a legbüszkébb, hogy két gyermeke, Michael és Brian is fantasztikus karriert futott be.

Ma már egyikük sem aktív, de a sportágtól nem szakadtak el: Brian az egyik tévétársaság szakkommentároraként dolgozik, Michaelből pedig elismert edző lett, jelenleg a Szpartak Moszkvát irányítja. Hamarosan pedig a harmadik Laudrup-generációt is megismeri a világ, hiszen Michael mindkét fia korosztályos dán válogatott.

Az idősebb, Mads Laudrup február 9-én lesz 20 esztendős, és az FC Köbenhavn fiókcsapatában, a Köbenhavns Boldklubban kezdte pályafutását. Pár mérkőzésen pályára léphetett az FCK-ban is, azonban többnyire csak a tartalékok között játszott, pár napja pedig átigazolt a Herfölgéhoz, abban bízva, hogy ott több játéklehetőséget kap. Mindeközben rendszeresen tagja maradt a különböző korosztályos válogatottaknak, az U19-es nemzeti csapatnak a kapitánya is volt.

Öccse, Andreas Laudrup másfél évvel fiatalabb nála, és kettejük közül őt tartják a tehetségesebbnek: sokáig a Real Madrid korosztályos csapataiban játszott, ahonnan tavaly tért haza Dániába, a Lyngbyhez, innen pedig a minap a Nordsjaelland szerződtette. Tavasszal tehát akár két Laudrup is a pályán lehet majd a dán élvonalban...

A legendás holland középhátvéd, Danny Blind egykoron az Ajax Amsterdamban együtt futballozott Michael Laudruppal, majd az amszterdami egyesület utánpótlásában vállalt munkát. Rövid ideig az Ajax vezetőedzője is volt, ám 2008 óta ismét az egyesület fiatal játékosait irányítja - köztük saját fiát is.

Daley Blind márciusban még csak 19 esztendős lesz, de már bemutatkozott a holland élvonalban, tavaly decemberben a Volendam ellen vetették be először. Nem sokkal később aláírta első profi szerződését az egyesülettel, amely 2013-ig érvényes. Az ifjabbik Blind édesapjához hasonlóan hátvéd, és oszlopos tagja a korosztályos holland válogatottnak, sőt, a 2007-es U17-es Európa-bajnokságon védő létére két gólt is szerzett.

A sokszoros angol válogatott középpályás, Paul Ince fia ilyen messzire még nem jutott el. A jelenleg edzőként dolgozó, nemrégiben a Blackburn Roverstől elküldött volt klasszis egykoron, 1997-ben éppen azzal magyaráza hazatérést Angliában (előtte ugyanis az Internazionaléban játszott), hogy fiát angol iskolába szeretné járatni.

A család azóta is a Liverpoolhoz közeli Wirralban él, Thomas Ince pedig értelemszerűen a Liverpool FC-ben kezdett el futballozni. Végigjárta a szamárlétrát, és tavaly májusban, 16 esztendősen inasszerződést kapott, jelenleg pedig a 18 éven aluliak között szerepel. Nem is rosszul, hiszen decemberben őt választották meg a hónap legjobb játékosának a klubnál.

Az ifjabbik Ince édesapjával ellentétben (aki védekező középpályás volt) támadót játszik, és balszélsőként, illetve középcsatárként is bevethető - hozzáállásában viszont az edzői szerint nagyon hasonlít édesapjára.


Enzo Zidane: tiszta apja

Azzal nehéz lenne vitatkozni, hogy az elmúlt két évtized egyik legnagyobb labdarúgója Zinédine Zidane volt, így aztán az ő nevét viselni a futballpályán nem egyszerű örökség. Ennek ellenére a fia is futballista szeretne lenni, és a jelenleg a Real Madrid korosztályos csapataiban futballozó Enzo Zidane-t szintén nagy tehetségnek tartják.

A kis Zizou idén még csak 14 éves lesz, ám sokak szerint a mozgása elképesztően hasonlít édesapjára: amikor 2007 nyarán a Real kölyökcsapatával egy torna döntőjében legyőzték az FC Barcelonát, akkor még az apja egyik védjegyévé vált cselből, a "piruettből" is bemutatott néhányat. Ez persze nem meglepő: a kis Enzo (aki keresztnevét az idősebb Zidane gyermekkori példaképe, az uruguayi Enzo Francescoli után kapta) elmondása szerint sokat szokott gyakorolni otthon a papával. Nála jobb tanítómestere nem is lehetne.

www.infosport-focivilag.hu