Súlyos válságban az acélipar

Vágólapra másolva!
Jelentősen visszaesett a világ nyersacéltermelése a tavalyi év utolsó hónapjaiban, ezért az év egészében is kisebb lett a termelés az egy évvel korábbinál. Elemzők az idei évre további zsugorodást várnak a kereslet gyengülése miatt.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi acélszövetség (korábbi nevén nemzetközi vas-és acélintézet, IISI) csütörtökön közzétett adatai szerint decemberben 24,3 százalékkal kisebb volt a termelés az egy évvel korábbinál, és az év egészében 1,2 százalékkal esett vissza, 1,33 milliárd tonnára.

Az ínséges idők 2008 második felétől köszöntöttek az évente 800 milliárd dolláros forgalmat bonyolító ágazatra.

Elemzők szerint az acélipar nyolcvan éve a legsúlyosabb válságát éli át, és a folyamatnak még messze nincs vége, mert az idén további 20 százalékos visszaesés várható. A lassú felemelkedés csak 2009 második negyedétől várható.

A világ első számú acéltermelője tavaly is Kína volt, és rekordot döntött azzal is, hogy az ágazat történetében elsőként állított elő egy év alatt több mint félmilliárd tonna nyersacélt.

A második helyen Japán, a harmadikon az Egyesült Államok, a negyediken Oroszország állt, 118 millió, 91 millió és 68 millió tonnás termeléssel.