Bárki kipróbálhatja a hazai digitális rádiót

Vágólapra másolva!
A DAB+ formátumban sugárzott földfelszíni digitális adás kísérleti üzemben elindult, február végéig bárki hallgathatja azt Budapesten és környékén, ha rendelkezik a szabványt támogató rádióval.
Vágólapra másolva!

Az Antenna Hungária közleménye szerint a 2009 január 23-án elindított, február végéig tartó tesztüzem keretében a Magyar Rádió MR1 Kossuth, az MR2 Petőfi és az MR3 Bartók, valamint a Swiss Satellite Radio három csatornájának (Swiss Jazz, Swiss Classic és Swiss Pop) műsorát közvetítik a jobb minőséget biztosító digitális technológiával. A DAB+ technológia segítségével Magyarországon 16-18 csatorna műsorát tudja majd eljuttatni a hallgatókhoz a hagyományos, analóg átvitelnél jobb hangminőségben. A szabványt támogató készülékek egyelőre nehéz beszerezni idehaza, ezek is elég drágák, ráadásul a helyzetet bonyolítja, hogy a korábbi DAB nevű szabvánnyal kompatibilis modellek nem képesek venni az adást.

A digitális földfelszíni rádióadás egy hónapos tesztüzeme Budapesten és környékén zajlik, ezzel párhuzamosan a kereskedelmi adókkal a társaság tárgyalásokat folytat. Konkrét megállapodásokról az Antenna Hungária még nem számolt be, a társaság reményei szerint a következő hónapokban újabb csatornákkal bővül majd a digitális kínálat.