Vágólapra másolva!
A labdarúgásban a legjobb futballisták rendre az európai topligákban, illetve sztárkluboknál szerepelnek, a játékosok a többi kontinensről, leginkább Dél-Amerikából is ide szeretnének szerződni. Mindez persze nem jelenti, hogy például Brazíliában például nem játszanak egészen kiváló futballisták: a napokban rajtoló állami bajnokságokban hét egyesületben is futballozik egykori világbajnok.

A brazil bajnokság rendszere az elmúlt években egyre inkább európaibbá vált - de mindez nem jelenti azt, hogy az állami bajnokságok megszűntek volna. Az év első hónapjaiban továbbra is ezek jelentik a fő eseményt Brazíliában, még ha már nem is olyan nagy jelentőségűek, mint néhány esztendővel korábban.

A két legfontosabb állam, Rio de Janeiro, illetve Sao Paulo küzdelmei természetesen továbbra is kiemelt szerepet kapnak, és idén ez fokozottan igaz, köszönhetően annak, hogy a Corinthians leigazolta Ronaldót. Mellette még két világbajnok játékos léphet majd pályára a paulista pontvadászatban, de szerepel világbajnoki aranyérmes Rio de Janeiro, Bahia és Minas Gerais állam pontvadászatában is.

A legnagyobb szenzációt természetesen Ronaldo jelenti, hiszen mégis csak az elmúlt évtized egyik legnagyobb sztárjáról van szó. Ráadásul sokáig úgy tűnt, hogy a tétmérkőzésen immár majd egy éve nem szerepelt csatár nem Sao Paulóban, hanem Rióban játszik majd, elvégre sokáig a Flamengónál edzett - korábban gyakran hangoztatta, hogy a Fla nagy rajongó volt gyermekkorában.

Ehhez képest decemberben mégis csak a Corinthianshoz írt alá, azonban a Timao becenévre hallgató egyesület híveinek még várniuk kell arra, hogy a pályán láthassák Ronaldót, aki még nincs megfelelő edzettségi állapotban. Az állam futballrajongói rajta kívül még két világbajnok futballistának tapsolhatnak, igaz, ehhez már hozzászokhattak, hiszen mind a két játékos egész karrierjét otthon töltötte, azaz soha nem igazoltak Európába.

Két kapusról van szó, akik egyaránt a 2002-es válogatott keret tagjai voltak: Marcos a Palmeirasban, Rogério Ceni pedig a Sao Paulo FC-ben véd. Utóbbi egyetlen meccsen sem lépett pályára az ázsiai vébén, előbbi viszont alapembere volt a selecaónak a tornán.

Rio de Janeiro Ronaldo meghiúsult szerződtetése ellenére sem maradt világbajnok nélkül, hiszen éppen a Flamengóban futballozik a 2002-es csapat egy másik tagja, Kléberson. A középpályás a világbajnoki cím megszerzését követően a Manchester Unitedbe szerződött, de Angliában nem vált be, később a török Besiktasnál már jobb teljesítményt nyújtott. Európából 2008-ban tért haza, azóta a Flamengo mezét viseli, és tavaly alapember volt az együttesben.

Ennél sokkal kacskaringósabb volt a pályafutása a carioca pontvadászat másik világbajnoki aranyérmesének, aki még 1994-ben volt világbajnok. A 40 éves csatárról, Violáról van szó, aki a 15 évvel ezelőtti viadalon a döntőben csereként beállva remek példáját adta a brazil focistákról szóló sztereotípiáknak: elképesztő cseleket mutatott be, de a csapat szempontjából teljesen haszontalanul...

Forrás: MTI

Viola (jobbra) tavaly áprilisban szenzációs ollózós gólt szerzett a Bozsik-stadionban a Honvéd Champions - Brazil Masters 94 gálameccsen

Az egykoron a Valenciában is szerepelt futballista az elmúlt években rengeteg kiscsapatban is megfordult, játszott az Uberlandiában, a Duque de Caxiasban vagy az Angra dos Reisben, hogy az év elején a Resende nevű együttesbe szerződjön - amely tavaly jutott fel a riói első osztályba.

Minas Gerais államban az Atlético Mineiro büszkélkedhet világbajnok futballistával, köszönhetően annak, hogy itt kergeti a labdát a 2002-es vb-csapat egyik balhátvédje, Júnior. Ő egészen tavaly decemberig a Sao Paulo FC játékosa volt, és a klubbal három országos bajnoki címet is nyert, de már nem tartottak rá igényt, és ezért januárban átszerződött az Atléticóhoz.

A 2002-es csapat egy másik kiegészítő játékosa, a csatár Edílson is otthon futballozik, mégpedig Bahia államban, a Vitóriában. A veterán támadó is megjárt jónéhány brazil egyesületet, hiszen karrierje során viselte a Palmeiras, a Corinthians, a Flamengo, a Cruzeiro és a Vasco da Gama mezét is.

Érdekesség egyébként, hogy a 2002-es brazil keret tagjai közül jelenleg ketten is klub nélkül állnak, vagyis akár még ők is kiköthetnek valamelyik klubnál. A középhátvéd Roque Júnior tavaly ősszel még a Palmeirasban szerepelt, de nem voltak túlságosan elégedettek a teljesítményével, így decemberben nem hosszabbítottak vele szerződést, míg a csatár Luisao legutoljára a Sao Caetanóban futballozott - mérsékelt sikerrel.

www.infosport-focivilag.hu