A forint drágítja a salgótarjáni távfűtést

Vágólapra másolva!
Februártól újra drágább lesz a távfűtés Salgótarjánban. Az 5,14 százalékos hődíjemelést a szolgáltató a forint/dollár árfolyam kedvezőtlen alakulásával indokolta. Veszteségei miatt a cég a 12 hónapon át fizetendő alapdíjat is megemeli 7,95 százalékkal - mindezt kedden hagyta jóvá a városi közgyűlés. Legutóbb októbertől emelték a távfűtési díjakat, akkor 11 százalékkal.
Vágólapra másolva!

Kiss József, a Salgótarján távfűtését végző Tarjánhő Kft. igazgatója azzal érvelt, hogy az októbertől érvényes díjat 170 forint/dollár árfolyamra kalkulálták, mivel azonban októberben 216, novemberben pedig 206 forintos árfolyamon vásárolták a földgázt a szabadpiacról, a céget két hónap alatt 58,6 millió forintos veszteség érte. Decemberben további 10-15 millió forintos a veszteség - tette hozzá.

Az igazgató kifejtette: igaz, hogy 2009 első negyedévében 10, majd a másodikban további 15 százalékos földgázár prognosztizálható, de várhatóan ez sem kompenzálja a tartósnak ígérkező árfolyamkülönbözetből adódó gázárnövekedést. Ezért a lakossági és a közületi hődíjakat egyaránt újabb 5,14 százalékkal drágítja a kft. februártól. Az alapdíjat vesztesége miatt 7,95 százalékkal növeli, ettől 20 millió forintos bevételtöbbletet vár idén a Tarjánhő.