Katonai fájlok voltak a bolti pendrive-on

Vágólapra másolva!
Az amerikai hadsereg bizalmas dokumentumaihoz jutott hozzá egy új-zélandi férfi, amikor megvásárolt egy használt zenelejátszót.
Vágólapra másolva!

A pendrive formátumú eszközhöz egy oklahomai kereskedésben jutott hozzá a vásárló, akinek legnagyobb meglepetésére az eszköz nem volt üres: a rajta található 60 dokumentumban az USA hadseregétől származó bizalmas információk voltak - adta hírül a TVNZ hírportál.

A zenelejátszón az iraki és afganisztáni missziókban szolgálatot teljesítő, vagy ott korábban megfordult katonák neve, TB-száma, személyes adatai és mobiltelefonszáma is megtalálható volt, egészségügyi adatokkal együtt. Az egyik fájl egyenesen úgy nézett ki, mint egy bevetési feladat leírása - nyilatkozta a sajtónak a megtaláló, a 29 éves Chris Ogle.

A férfi 18 dollárért jutott hozzá az eszközhöz, amelyet valószínűleg eredeti felhasználója sem rendeltetésének megfelően használt. Aligha hihető ugyanis, hogy a hadseregben a zenelejátszós pendrive lenne a bizalmas adatok hordozására rendszeresítve, és a hasonló esetek elkerülése végett a Pentagon meg is tiltotta az ilyen eszközök használatát. A fájlok dátumozásának tanúsága szerint az Ogle által fellelt adatok 2005-ben kerültek a pendrive-ra. A Pentagon és az USA külképviselete egyelőre nem kommentálta az esetet.