Taroltak a bankok Amerikában

Vágólapra másolva!
A bankrészvények szrányalása nyomán jelentős erősödéssel, napi csúcsértékük közelében zártak a vezető New York-i tőzsdemutatók szerdán.
Vágólapra másolva!

A Dow Jones (DJIA) index 2,5 százalékkal 8375, a technológiai ágazat teljesítményét jelző Nasdaq 3,6 százalékkal 1558 pontra erősödött. A félezer papír mozgását követő S&P 500 3 százalékkal 871 pontra erősödött. Utóbbi mutató kosarában szereplő papírok közül 450 drágult, ami a legjobb bizonyíték a kedvező hangulatra.

A szakértők szerint az emelkedés azzal magyarázható, hogy az új amerikai kormányzat gyors lépéseket tesz bankszektor megsegítésére, és a törvényhozók készen állnak a gazdaságélénkítő csomag megszavazására. A szerdai nap során nagy érdeklődés övezte az amerikai jegybank (Fed) kétnapos tanácskozását követő kamatdöntését, valamint az azzal együtt nyilvánosságra kerülő nyilatkozatot. Az este bejelentett döntés értelmében - a várakozásoknak megfelelően - nem változtatott az alapkamaton a Fed. Az egynapos kamat célsávja 0,0 és 0,25 százalék között maradt.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed közleménye szerint a jegybank folytatja a banki adósságok és a jelzáloggal támogatott kötvények felvásárlását, hogy ezzel is támogassa a jelzálog- és lakóingatlan-piacokat. Jelezte továbbá, hogy felkészült hosszú lejáratú állampapírok vásárlására, amennyiben "ez hozzájárul a pénzügyi piacok helyzetének a javításához". Decemberben a Fed azt közölte, hogy még csak tanulmányozza ennek a lehetőségét. A szerdai közlemény szerint a kamatsáv "bizonyos ideig" ezen a rendkívüli alacsony szinten maradhat.

A bankszektorban érdekelt cégek meglódultak, köszönhetően annak, hogy a kormányzat egy "rossz bank" létrehozását tervezi. Az új pénzintézet képes lehet arra, hogy eltüntesse a piacról a pénzintézetek mérgezett eszközeit. Az amerikai képviselőház várhatóan még szerdán szavaz Barack Obama amerikai elnök 825 milliárd dolláros csomagjáról, amelynek célja az amerikai gazdaság leépülésének a megállítása; a republikánusok többsége ugyan ellenzi a tervet, de a demokraták bíznak abban, hogy elegendő szavazat lesz a tervezet elfogadásához.

A "rossz bankról" szóló hírek nyomán egyes pénzintézetek jegyzése elképesztő mértékben emelkedett, az S&P 500 zsákjában szereplő Fifth Third Bancorp 35, a Wells Fargo 30 százalékos erősödéssel zárt. A DJIA teljesítményét meghatározó bankok közül a Citigroup 17, a Bank of America 13, a JP Morgan 8,7, az American Express 6,5 százalékos többlettel zárt.