Vágólapra másolva!
A Wijk aan Zee-i Corus-torna tízedik fordulójában az örmény Levon Aronjan világossal győzött az angol Michael Adams ellen. A sötét tábor gyalogjainak gyengeségeit sikerrel használta ki. A riválisok kedvező eredményeinek köszönhetően a kétszeres olimpiai bajnok félpontos előnnyel vezet. Megszerezte első győzelmét Magnus Carlsen. A 18 éves norvég nagymester a forduló előtt holtversenyben vezető kubai Perez Leinier Dominguezre mért vereséget. A Grünfeld védelmű partiban Magnus előnyét eltékozolta, de az időzavarba került kubai sakkozó hibázott, a világos bástya betört a hetedik sorra, a királyállás gyengesége végzetes volt. Az ukrán Szergej Karjakin csak remizett a holland Loek van Welyvel. Az azeri Tejmur Radzsabov többször is fonalas nyerést hagyott ki. A szabadnap után pénteken folytatódik a pontvadászat.

Megszakadt a tavalyi torna holtversenyes első helyezettje, Magnus Carlsen szinte páratlan remisorozata. Kilenc döntetlen után a norvég sakkozó megszerezte első győzelmét. A hármas holtversenyben vezető, a játszmáig még veretlen kubai Perez Leinier Dominguezre mért csapást.

Érdekes játszma volt. Mindketten alaposan készültek a Grünfeld védelem Szmiszlov rendszerére. Magnus javította a decemberi elisztai Grand Prix-tornán látott Jakovenko-Mamedgyarov játszmát, míg Dominguez a drezdai sakkolimpián Vlagyimir Kramnyikkal vívott csatájától tért el.

Magnus a tőle megszokott gyors tempóban játszott, ezért is nézte el sötét 19...b5! lépését, míg Domingueztől a jó játék értékes perceket rabolt. Már-már úgy gondoltuk, hogy a játszma remivel végződik, amikor Leinier időzavarban többször is hibázott. Carlsen bástyája betört a hetedik sorra, és ez megpecsételte Dominguez sorsát.

Három kihagyott ziccer után (Radzsabov, Aronjan és Karjakin ellen is nyerőesélye volt) Magnus nem hibázott, begyűjtötte a pontot. Stratégiailag kitűnő teljesítménnyel rukkolt ki az örmény Levon Aronjan. Az angol Michael Adams pozíciójában gyaloggyengeségek keletkeztek. A világos bástyák jól manővereztek, a gyalogok sorban elhullottak. A fontos győzelemmel Aronjan egyedül vezet a tornán.

Az ukrán Szergej Karjakin szemre tetszetős állását nem tudta nyerésig fokozni, a holland Loek van Wely jó ellenjátékot talált. Az előző fordulóbeli vereség kicsit megingatta a szlovák Szergej Movszeszjant, gyorsan remizett a kínai Wang Yue orosz huszárjátékában.

Az azeri Tejmur Radzsabov többször is fonalas nyerést hagyott ki, majd általános megdöbbenésre anyagi előnyös pozícióját remire adta. Joggal bosszankodhat az ukrán Vaszilij Ivancsuk, végig kézben tartotta a játszma irányítását, de az amerikai Gata Kamsky megmenekült a biztosnak látszó vereségtől. Változatlanul sereghajtó az orosz Alekszandr Morozevics, a 21 éves Daniel Stellwagen jól tudta a varit.

A 10. forduló eredményei:
Movszeszjan (szlovák, 2751) - Wang Yue (kínai, 2739) döntetlen (Orosz huszárjáték, 22)
Radzsabov (azeri, 2761) - Smeets (holland, 2601) döntetlen (Barcza-megnyitás, 39)
Stellwagen (holland, 2612) - Morozevics (orosz, 2771) döntetlen (Spanyol megnyitás, 31)
Carlsen (norvég, 2776) - Dominguez (kubai, 2717) 1 - 0 (Grünfeld védelem, 39)
Aronjan (örmény, 2750) - Adams (angol, 2712) 1 - 0 (Katalán megnyitás, 45)
Ivancsuk (ukrán, 2779) - Kamsky (amerikai, 2725) döntetlen (Grünfeld védelem, 57)
Karjakin (ukrán, 2706) - Van Wely (holland, 2625) döntetlen (Szicíliai védelem, 42)

A verseny állása:
1. Levon Aronjan 6,5 pont
2. Szergej Karjakin 6
3-6. Magnus Carlsen, Tejmur Radzsabov, Perez Leinier Dominguez és Szergej Movszeszjan 5,5
7-8. Loek van Wely és Jan Smeets 5
9-10. Wang Yue és Michael Adams 4,5
11-13. Vaszilij Ivancsuk, Gata Kamsky és Daniel Stellwagen 4
14. Alekszandr Morozevics 3,5

A pénteki 11. forduló párosítása:
Wely - Movszeszjan
Kamsky - Karjakin
Adams - Ivancsuk
Dominguez -Aronjan
Morozevics - Carlsen
Smeets - Stellwagen
Wang Yue - Radzsabov