Több mint félmilliárdért privatizált az MNV

Vágólapra másolva!
A 29 felkínált állami tulajdonú kisebbségi részesedésből 11 talált gazdára összesen 531 millió forint értékben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) kedden megtartott árverésén.
Vágólapra másolva!

Az MNV szerdai közleménye szerint a 29 részesedés kikiáltási ára majdnem 1,75 milliárd forint volt. Mindössze 11 részesedés megvételére volt jelentkező, amelyek összesített kikiáltási ára összesen 529 millió forint volt. Ezek el is keltek.

Az árverésen a legnagyobb tétel a Mátrai Erőmű 0,59 százaléknyi, névértéken 200 millió forintnyi részvénycsomagja volt, amelyet a kikiáltási áron, 385 millió forinton került kalapács alá.

Nagy harc folyt - minden bizonnyal gyűjtők között - az Égáz-Dégáz aranyrészvényéért, amelynek a kikiáltási ára 6 ezer forint, a leütési ára pedig 210 ezer forint volt. Tízszeres áron talált gazdára a Dunamenti Erőmű 10 000 forint névértékű részvénye, míg a Kalocsai Fűszerpaprika 1000 forint névértékű részvényéért háromszoros árat fizettek.

A vevőnek az árverést követően 15 napon belül kell kifizetnie a vételárat, de az adásvételi szerződést csak akkor lehet megkötni, ha a nyertes ajánlattevő igazolta, hogy nincs 60 napnál régebben lejárt esedékességű köztartozása.