Válságkezelést sürget az élelmiszeripar

Vágólapra másolva!
Az élelmiszeripar ellenzi az élelmiszerek áfájának emelését, és sürgeti a finanszírozási válságának kezelését - közölte az Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) szerdán.
Vágólapra másolva!

Közleményük szerint a magyar piacon forgalmazott élelmiszerek áfa-ja lényegesen magasabb az Európai Unió más tagállamaiban alkalmazott mértéket, a magyar fogyasztó számára az élelmiszerek emiatt drágák.

A ÉFOSZ szerint az áfa-emeléssel megnövelt árszínvonal azzal jár, hogy a lakosság nehéz szociális helyzetben lévő része még kevésbé juthat hozzá táplálkozási szempontból értékes élelmiszerekhez.

A növekvő élelmiszer-behozatal belföldi piacvesztést jelent a hazai termelőknek, a gyártóknak egy olyan helyzetben, amikor minden ország a globális krízis ellen egyre nyíltabban védi a belföldi piacait, és nehezíti a termékek külföldről való beszerzését.

Az ÉFOSZ rendkívül kritikusnak ítéli meg az élelmiszergazdaság jelenlegi finanszírozási helyzetét is. A nagy forgóeszköz-hitelezést igénylő ágazatnak a vállalkozásai széles körben nem jutnak hozzá a működésükhöz nélkülözhetetlen hitelekhez.

Az élelmiszeripari vállalkozások körében rohamosan növekszik a körbetartozás és a csőd közeli helyzet. A kockázatokat és kiszámíthatatlanságot növeli, hogy a bankok a hiteligényekre egyre lassabban reagálnak, és félreérthető halogató válaszokat adnak.

Az ÉFOSZ sürgeti, hogy a kormányzat és a pénzügyi szektor képviselői állami garanciavállalással, kedvező kamatozású és középtávú hitelezéssel, és egyéb eszközökkel sürgősen hozzanak intézkedéseket az élelmiszeripar rendkívül közeli finanszírozási válságának elkerülésére.