Vágólapra másolva!
A gazdasági válság hatásait már tavaly nyár óta érzik a hazai szállodák, augusztus óta már a vendégéjszakák számában is meglátszik, az új év első hónapjában pedig csak tovább romlott a helyzet - mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Kovács István, a Magyar Szállodaszövetség titkára. 2009. a szállodák számára sem tartogat sok jót.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

A világméretű recesszió a szállodák iránti keresleten is meglátszik. A cégek olcsóbban szeretnék megúszni a konferenciák szervezését, hiszen muszáj takarékoskodniuk. Szabó József, a Hunguest Hotels Zrt. értékesítési igazgatója szerint lesznek olyan rendezvények idén is, amelyeket mindenképp megtartanak, de várhatóan kevesebb résztvevővel: lehet, hogy rövidebbre fogják és kevesebb szolgáltatást kérnek a hotelektől a szervezők.

Vidéken a belföldi turizmus és a fizetőképes kereslet alakulásától függ, mire számíthatnak a hotelek. Az biztos, hogy éles az utóbbi idők megnövekedett kapacitása lenyomja majd az árakat.

Egyre szaporodnak az árengedmény iránti kérések a külföldi utazási irodáktól. Egyelőre főleg a brit piacról érkeznek ilyen megkeresések. Ez pedig hosszabb távon lefelé nyomja az átlagárakat, és gyilkos, az önköltséget sem fedező árversenybe kényszerítheti a szállodákat.

Drága fapadosok, spóroló cégek, üres Váci utca

Az év eleje hagyományosan a leggyengébb időszaka az ágazatnak még a fővárosban is, azonban a szakmai visszajelzések szerint ez súlyosabb a megszokottnál: januárban 10-20 százalékkal csökkent a foglaltság a múlt évhez képest, februárban pedig még nagyobb kieséssel számolnak a hotelek.

A fapadosokat igénybe vevő hét végi kiruccanók számára emiatt jelentősen megdrágult Magyarország. Ágazati számítások szerint decemberben mintegy 30 százalékkal esett vissza a Nagy-Britanniából érkezők száma.

A gyógyszállodákkal rendelkező vidéki városok kevésbé szenvedték meg a januárt, de a következő hónapra már az ő kilátásaik sem rózsásak, akad olyan vidéki ház, ahol a februári foglaltság fele a tavalyinak.

Jelenleg főként az üzleti és konferenciaturizmusra berendezkedett fővárosi négy-öt csillagos szállodák szenvedik meg a legjobban a gazdasági válságot. A nagyvállalatok ugyanis jelentősen visszafogták a hivatalos utazások számát, lehetőség szerint lemondják a konferencia-részvételeket, továbbképzéseket, tréningeket is. Erőteljesen visszaesett az üzleti és a konferenciaturizmus rendelésállománya a négy fővárosi hotelünkben, de a vidéki négy-öt csillagos, konferenciaközponttal rendelkező szállodáink is csökkenő rendelésszámról adnak hírt - mondja Szabó József, a Hunguest Hotels Zrt. értékesítési igazgatója.