Ne próbálja ki otthon!

Vágólapra másolva!
Nyilvánvaló, hogy a tévés forgatókönyvek sokszor másolják a valóságot, de számos példát láttunk már ennek fordítottjára is, mikor a való élet követte a képernyőn látott eseményeket. Az efféle történések nagy csoportját alkotják a tévé által inspirált bűntények, illetve halálesetek - cikkünkben ezekből szedtünk össze párat.
Vágólapra másolva!

Jack Bauertől tanultak a katonák

Az Irakban szolgáló katonák egy időben (amíg ki nem derült) előszeretettel alkalmazták a 24 főhősétől, Jack Bauertől ellesett vallatási módszereket. A gond csak az volt, hogy a szuperügynök cselekedetei nem minden esetben törvényesek, és semmiképpen sem erőszakmentesek: Stu Harrington nyugalmazott katona és a téma szakértője szerint Bauer a valóságban már rég hadbíróság elé került volna. A katonai állomány védelmében ugyanakkor elmondta, a vallató tisztek között sok fiatal van, aki nem kapott megfelelő kiképzést, felettesei részéről viszont nagy nyomás nehezedik rá, hogy minél rövidebb idő alatt minél több információhoz jusson - így nem marad más, mint a "virtuális minta" követése, vagyis a tévében látottak elsajátítása.

Halált okozott a pankrációshow

A katonák között tehát a fiatalok, másutt a gyerekek hajlamosak leginkább az utánzásra. Hallottunk már nem egy olyan esetről, amikor egy kisgyerek játékból rekonstruált egy trükkökkel megcsinált jelenetet: ennek legismertebb áldozata talán az a fiú volt, aki leugrott a tetőről, mert Superman módjára akart repülni. 2006-ban szerencsétlenül járt egy kilencéves amerikai kisfiú is, aki egy pankrációshow, a SmackDown! jól megkoreografált (és ezért jobbára veszélytelen) küzdelmét próbálta eljátszani a barátaival. Amit azonban a kaszkadőrök ügyességével rendelkező pankrátorok karcolás nélkül megúsznak, az a gyermek életébe került - elég volt hozzá egy rossz mozdulat.

Pórul jártak a Jackass utánzói

Ha már kaszkadőrmutatványoknál tartunk, nem mehetünk el szó nélkül a Jackass mellett sem. A veszélyes trükkök bemutatására szakosodott műsor minden adás elején és végén figyelmezteti a nézőket, hogy ne próbálják ki a show-ban látottakat, de így is tudunk több esetről, amely rosszul végződött. Egy tizenhárom éves fiú például csak súlyos égési sérülésekkel élte túl az egyik, Jackass-ben látott jelenet otthoni rekonstruálását (ennek kapcsán egy amerikai szenátor is kikelt a produkció ellen), a tizennyolc éves Adam Ports pedig meghalt, amikor Knoxville-ék egyik mutatványával szórakozott: megpróbált kidobni egy lángoló széket egy mozgó teherautóból, csakhogy közben ő maga is kiszédült az úttestre.

Gyilkolni tanított az anime

2007-ben a belga hatóságok egy ismeretlen férfi megcsonkított holttestére bukkantak, mellette egy cetlivel, amin ez állt: "Watashi wa Kira desu", vagyis "Kira vagyok". A nyomozók szerint ez egyértelműen egy japán mangára, illetve az ebből készült animeszériára utalt. A Death Note - A halállista főszereplője ugyanis egy középiskolás fiú, aki egy mágikus füzet segítségével sorra gyilkolja a gonosz embereket - a népnyelv őt nevezi el Kirának a sorozatban, ami a killer (gyilkos) japán kiejtésére utal.

Death Note

Ismeretterjesztő műsorból tanult a betörő

Nem csak erőszak szülhet azonban erőszakot, ismeretterjesztő műsor hatására is követtek már el rablást. 2007-ben az USA-beli Kentucky államban elítéltek egy Michael W. Hobbs nevű férfit, aki azt állította, hogy a Discovery Channel egyik sorozata miatt vált belőle tolvaj. Az It Takes a Thief című produkcióból tényleg el lehetett lesni bizonyos fogásokat, hiszen két volt elítélt azt demonstrálta benne a háztulajdonosoknak, hogy milyen egyszerűen ki lehetne őket rabolni. Igaz, a műsor célja éppen az volt, hogy felhívja az emberek figyelmét, vigyázzanak jobban értékeikre, és ennek érdekében biztonsági tippeket is adott nekik. Hobbs azonban a saját malmára hajtotta a vizet, és a gyakorlatban ötször is sikeresen alkalmazta a "tolvajok" módszereit.

Magyar példa is akad

Ember Zoltán, a hurkos rém néven is ismert sorozatgyilkos a kétezres évek elején nyereségvágyból ölt meg több idős (nyolcvanon felüli) embert. Módszere minden esetben ugyanaz volt: áldozatait leütötte, majd kezüket hátrakötözte, nyakukra hóhérhurkot kötött, a kötél végét pedig a bokájukhoz erősítette. Amikor az áldozatok magukhoz tértek, egy rossz mozdulattal saját magukat fojtották meg. Az elkövető (az egyébként meglehetősen közönyösen előadott) vallomásában azt mondta, ezt a "trükköt" a tévében látta - a konkrét műsort már nem jelölte meg.

A Szökés eleje ismétlődik

A Szökés (Prison Break) elején Michael Scofield szándékosan csibészkedik, hogy letartóztatása után ugyanabba a börtönbe vigyék, ahol halálraítélt bátyja sínylődik. A fondorlatos öcsi azt tervezi, hogy kiszabadítja Lincolnt, ezt pedig legjobban bentről lehet. Épp a héten, kedden hajnalban Michiganben ismétlődött meg majdnem az eset, ugyanis egy 24 éves férfi betört egy benzinkút boltjába, ahol italozott és dohányzott egy darabig, majd értesítette a rendőrséget. Húsz perccel a behatolás után a helyszínre érkező rendőröknek a férfi azt mondta, hogy szeretne egy kis időt a börtönbüntetését töltő testvérével, ezért törte be az ablakot és tartózkodott illegálisan az egységben. A ragaszkodó fivért a rendőrök a Port Huronban lévő fogdába vitték.