Vágólapra másolva!
A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) csütörtöki elnökségi ülésén döntés született arról, hogy a másfél éve a ligára átruházott vagyoni értékű jogok visszakerülnek az MLSZ-hez.

Az MLSZ tájékoztatása szerint minderről a 11 élvonalbeli klub tulajdonosának és a Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga (MHLL) irányítóinak jelenlétében közös megegyezéssel született döntés a törvényi előírásoknak érvényt szerezve.

Ennek azért lehet különösen nagy súlya, mert az Advertum Kft. tavaly ősszel kötött szerződést az MHLL-lel, mely szerint a cég 15 évre megszerezte az első osztályú csapatok pályáin a kamerával szemközti öt reklámtábla értékesítési jogát, valamint az első és második vonal rádiós közvetítési jogának értékesítési lehetőségét. Cserébe a nyíregyházi cég - a kormánygaranciával kapott 5,2 milliárd forintos kölcsön segítségével - átvállalta a liga 3,1 milliárd forintos APEH-tartozását. Az Advertum időközben több vállalattal is reklámszerződést kötött, illetve elkezdte a rádiós jogosultságok felvásárlását.

Az MLSZ beszámolója szerint a tulajdonosok és az elnökség közötti mostani megállapodás lehetőséget biztosít arra, hogy "rendezni lehessen a magyar futballt évek óta súlyosan terhelő 3,1 milliárdos tartozást az állam felé, ugyanakkor egyértelműen rendezze a honi labdarúgás profi oldalának viszonyait, egyúttal a továbbiakban az MLSZ mindent elkövet annak érdekében, hogy a lehető leghatékonyabban gondoskodjon a vagyoni értékű jogok hasznosításáról".

Ezzel kapcsolatos döntés, hogy a szövetségen belül megalakul az NB I-es tulajdonosok bizottsága, s ez a testület készíti elő a szerződéseket például a televíziókkal is, s dolgozza ki, majd terjeszti az elnökség elé a bevételek elosztási rendszerét is. Az új testület előkészítésével ad hoc bizottságot bíztak meg, amelynek elnökévé George F. Hemingwayt, tagjaivá Illés Jánost, Markovits Lászlót, Sziky Gyulát és Tarsoly Csabát választották.

Az elnöksége egyúttal elfogadta a szervezet 2,5 milliárd forintos idei költségvetését, melynek elkészítésekor az MLSZ tájékoztatása szerint a szakmai programok megvalósításának biztosítása volt az elsődleges szempont.

További elnökségi határozat, hogy a telki edzőközpont május 2-i nagyszabású avató ünnepségének másnapján, azaz 3-án a világszínvonalú komplexumban tartják az MLSZ éves közgyűlését.

Az ülésen elhangzott, hogy a jövő januári magyarországi futsal Európa-bajnokság előkészületei időarányosan jól állnak, az európai szövetségtől (UEFA) hamarosan várható az esemény költségvetésének és logójának jóváhagyása.