A Google Earth buktatta le a drogültetvényt

Vágólapra másolva!
A svájci rendőrök a Google műholdas térképszoftverével bukkantak rá egy marihuána-ültetvényre egy kukoricaföld közepén.
Vágólapra másolva!

A rendőrök a véletlen szerencsének köszönhették a felfedezést, ugyanis nem az ültetvényt, hanem két gyanúsított lakcímét keresték ki a Google Earthben, valahol Thurgau kantonban - adta hírül a Gizmodo. A hírekből nem derült ki, hogy a szoftverben látható műholdfelvétel mikor készült, de a nyomozóknak már csak azért is szerencséjük volt, mert a drogtermesztők még mindig ugyanazt a parcellát használták, mint amiről a kép felkerült az adatbázisba.

A kukoricatábla belsejében elrejtett közel kéthektáros marihuána-ültetvényt csak a levegőből lehetett látni, a környékről nem: ez a módszer bevett szokás a drogtermesztők körében. A helyszínre kivonuló rendőrök 1,2 tonnányi termést és majdnem egymillió svájci franknyi készpénzt foglaltak le a helyszínen, valamint 16 embert vettek őrizetbe.

A drogtermesztők a gyanú szerint hét tonna kábítószert értékesíthettek 2004 és 2008 között, amivel évi 3 és 10 millió svájci frank körüli haszonra tehettek szert. A vádemelésre az ügyészség tervei szerint még februárban sor kerül majd.