Mélyrepülésbe kezdett a rubel

Vágólapra másolva!
Alig egy héttel a rubel új, és véglegesnek minősített sávjának megállapítása után úgy tűnik, a befektetők máris próbára akarják tenni az orosz központi bank elszántságát és főleg képességét a nemzeti valuta megvédésére. Péntek reggel a rubel 40,17-re, új rekord mélységbe esett az euró/dollár kosárhoz képest, 2 százalékos távolságra csak a 41 rubeles sávhatártól.
Vágólapra másolva!

Múlt héten, csütörtökön az orosz központi bank meghirdette, hogy legföljebb további 10 százalékos leértékelődést tűr a rubelnél az akkori szinthez képest, 41 rubelig az euró/dollár kosárhoz képest.

Ezzel, múlt péntektől kezdődött hatállyal, a bank beszüntette a rubel sávjának fokozatos, rendszeres szélesítését, amelynek révén november óta majdnem 20 százalékkal leértékelődött a rubel, és áttér a kezelt lebegtetésre. Az utolsó, múlt hét csütörtöki szélesítéssel a bank 26-41 rubeles sávot állapított meg a kosárhoz képest. Addig a bank nem védte a rubelt, hanem a sáv folyamatos szélesítésével követte a piaci fejleményeket. A viszonyítási kosárban 55 százalékos a dollár súlya és 45 százalékos az euróé.

Múlt pénteken még stabilan, a dollár/euró kosárhoz képest 37 rubel körül kezdte az orosz valuta az új korszakot a moszkvai bankközi piacon.

A bank igyekszik "kisimítani" a rubel mozgását. "Folytatjuk a (nyíltpiaci) beavatkozást, nem csak a sáv szélénél, hanem azon belül is, hogy stabilizáljuk az árfolyam mozgását" - mondta a központi bank elnöke, Szergej Ignatyev múlt héten Moszkvában sajtóértekezleten.

Ignatyev hozzátette: a 41 rubeles "padlót" csak akkor vizsgálják felül, ha a kőolaj ára tartósan hordónként 30 dollárra esne a szabadpiacon. Más oldalról, a bank szerint, ha a kőolaj szabadpiaci ára elérné az 50 dollárt, a rubel a sáv felső határához közeledne.

Az orosz központi bank az e heti repóárverésen a kérelmek elfogadásának erős szűkítésével korlátozta a rövid lejáratú rubelkínálatot, ezzel a devizatartalékaik felhasználására akarja kényszeríteni a kereskedelmi bankokat. Lehetősége van saját devizatartalékai mozgósítására is, de elemzők szerint ettől tartózkodni szeretne, ameddig csak lehet, miután a tartaléka augusztus óta több mint 30 százalékkal csökkent, kevesebb mint 400 milliárd dollárra.