New York-ban minden az esést támogatta

Vágólapra másolva!
Jókora buktát generáltak New Yorkban a lehangoló amerikai makroadatok és a csalódást keltő vállalati negyedéves eredmények együttesen.
Vágólapra másolva!

Az amerikai piacokon semmisé vált a szerdai rally, a fő mutatók nagyjából akkorát estek, mint amekkorát az előző nap nyertek. Közel napi mélyponton zártak a vezető New York-i tőzsdemutatók csütörtökön: a Dow Jones ipari index (DJIA) 2,7, a Nasdaq Composite tech-mutató 3,2, a Standard & Poor's 500 pedig 3,3 százalékkal lett vékonyabb csengetésre.

Az alaphangulatot egyebek között a legnagyobb, tőzsdén jegyzett amerikai lakás- és autóbiztosító, az Allstate kedvezőtlen adata, valamint több, csalódást keltő makrogazdasági szám alapozta meg. Gyengült a DJIA indexében szereplő Exxon Mobil cég árfolyama, miután a Goldman Sachs levette a vásárlásra ajánlott cégek listájáról. Befolyásolta a befektetőket Barack Obama amerikai elnök 825 milliárd dolláros gazdaságélénkítő tervének a bizonytalan jövője is. A tervet szerdán ugyan jóváhagyta a képviselőház, de minden republikánus párti képviselő - aki leadta a szavazatát - ellene foglalt állást. A szenátus elé a jövő héten kerül a terv.

Csökkent a Ford Motor részvényára, miután a járműgyártó a vártnál nagyobb negyedéves veszteséget jelentett. Közölte ugyanakkor, hogy nem kíván állami támogatást kérni, mivel elegendő pénzforrással rendelkezik. A Nasdaq legnagyobb vesztese a Qualcomm volt, miután visszavett idei bevétel várakozásán arra hivatkozva, hogy gyenge a kereslet a maroktelefonokban alkalmazott chipek iránt.

A nyugati féltekén irányadó WTI olajfajta hordónkénti ára 72 centtel 41,44 dollárra süllyedt a New York-i árupiacon (NYMEX) márciusra. Röviddel tőzsdezárás előtt New Yorkban az euró 1,2954 dollárra gyengült a szerda késő esti 1,3149 dollárról (-1,48 százalék). A dollár 89,84 jenre csökkent az előző napi 90,31 jenről (-0,52 százalék). New Yorkban az arany ára unciánként a legközelebbi, februári határidőre 16,90 dollárral 905,10 dollárra erősödött.