Vágólapra másolva!
Nem tartott sokáig Huub Stevens tevékenysége a PSV Eindhovennél: a szakvezető alig fél évvel azután, hogy megkezdte munkáját az eindhovenieknél, lemondott posztjáról. A tabellára tekintve érthető, hogy a drukkerek miért voltak elégedetlenek az edzővel, és kétségtelen tény, hogy Stevens több megkérdőjelezhető döntést is hozott a PSV-nél. Az egyesület visszaesése azonban egy folyamat eredménye, ami messzebbre mutat az edző személyénél.

A PSV az elmúlt években egyeduralkodó volt Hollandiában, a legutóbbi négy bajnokságot egyaránt megnyerte. A sorozatban ötödik aranyérem kivívása azonban aligha sikerül, hiszen a klub 20 forduló után csak az ötödik helyen áll, 15 ponttal lemaradva a listavezető AZ Alkmaar mögött. A csapat minden tekintetben elmarad a korábbi évektől, hiszen már most eggyel több veresége van, mint az előző bajnokságban, arról nem is beszélve, hogy kiesett a holland kupából, és a Bajnokok Ligájában is csak a negyedik helyen végzett csoportjában. Mindezek alapján nem meglepő, hogy Stevens fejét követelték a szurkolók a legutóbbi, NAC Breda elleni hazai mérkőzést követően, a vezetőség ennek ellenére valószínűleg továbbra is kitartott volna az edző mellett.

Stevens azonban maga nyújtotta be a lemondását, mégpedig arra hivatkozva, hogy nem találta a megfelelő összhangot a játékosokkal. Mindez azért érdekes, mert alig egy hónappal ezelőtt, december közepén az egyik holland újságnak nyilatkozva a tréner még azt mondta: a nyilvánvaló problémák ellenére sem hiszi, hogy a klubnak jót tenne, ha távozna - márpedig ő mindig az egyesület érdekeit tartja a legfontosabbnak.

A rendkívül szigorú edző hírében álló Stevens a téli szünetben külön spanyolországi edzőtábort szervezett annak érdekében, hogy javítson a csapatszellemen, de a jelek szerint ez sem segített, és az együttes az idei két bajnokiján egyaránt csak döntetlenre volt képes. Mindez azt jelenti, hogy a PSV a legutóbbi öt találkozójából csak egyet nyert meg, és bár egyszer sem kapott ki, a négy döntetlen miatt nőtt a hátránya az élcsapatokkal szemben. Stevensszel a PSV 28 tétmeccséből csak 12-t nyert meg, ami azt jelenti, hogy az eindhovenieknek 1968 óta nem volt ilyen sikertelen edzőjük.

Getty Images

Stevensnek elsősorban azt vetették a szemére, hogy túlságosan is defenzív taktikával küldi pályára együttesét: a csapat 20 forduló alatt mindössze 33 találatot ért el - ennél öt csapat is többet szerzett az Eeredivisie-ben. A szakember többnyire csak egyetlen vérbeli csatárt szerepeltetett, és 4-5-1-es szisztémában játszatta a gárdát, amit az idény elején a holland szaklapok még megpróbáltak 4-3-3-ként feltűntetni , de hamar kiderült, hogy erről szó sincsen: a szélső középpályások korántsem játszottak olyan előretolt szerepkörben, hogy csatárként lehetne aposztrofálni őket. A edzőt azért is kritizálták, hogy az előretolt ék szerepkörében többnyire a szerb Danko Lazovicot játszatta, és mellőzte Danny Koevermanst - ő rendszerint az utolsó negyedórára szállt be, amikor az eredmény nem a PSV-nek megfelelően alakult, és a csapat általában csak ilyenkor állt át a kétcsatáros játékra.

Ami pedig a szélsőket illeti, Dzsudzsák Balázs általában ott volt az együttesben, de gyakran előfordult, hogy a szintén ballábas Nordin Amrabat kedvéért Stevens a jobb oldalon szerepeltette a magyart, aki a hazai médiában nem is titkolta, hogy ez nem éppen ideális a számára. Persze Dzsudzsák volt annyira profi, hogy nyilvánosan nem kritizálta az edzőt, nem úgy, mint mondjuk Koevermans, vagy éppen a mexikói hátvéd, Carlos Salcido - valószínűleg erre utalt Stevens azon indoklása, hogy nem találta a megfelelő összhangot a játékosokkal.

Forrás: MTI

Ezzel együtt jól látszik, hogy a PSV visszaesése nem Stevens nyári érkezésekor kezdődött. A klub ugyan sorozatban négy bajnoki címet nyert, de évről évre csökkent a különbség az eindhoveniek és a többi csapat között. Mindezt jól mutatja a megszerzett pontok száma: 2005-ben 87, 2006-ban 84, 2007-ben 75, tavaly pedig csupán 72 egységnyit gyűjtött a gárda. Ehhez persze az is hozzájárult, hogy a PSV évről évre jó pénzért eladta legjobb játékosait, akiket nem mindig sikerült pótolni. A nyáron a Philips-gyáriak megváltak a csatár Jefferson Farfántól, a középpályás Ismail Aissatitól (ő ráadásul a rivális Ajax Amsterdamban folytatta), és Gomes kapustól is - az új szerzemények pedig nem igazán váltak be.

Ráadásul a csapat már az előző idény második felében sem kápráztatta el a drukkereket, arról nem is beszélve, hogy egy idény alatt három edzője is volt. Az első kilenc fordulóban még Ronald Koeman ült a kispadon, akivel kilenc forduló alatt 23 pontot szerzett a PSV, Jan Woutersszel nyolc bajnokiból hármat is elveszített a csapat, majd januárban jött Sef Vergoossen, ő 17 bajnokiból tízet megnyert ugyan, de látványos támadófutballról szó sem volt nála. Ezen a 17 találkozón a PSV csupán 26 találatot ért el, ami azt jelenti, hogy a meccsenkénti gólátlag még Stevensénél is rosszabb volt.

A bajnokság hátralévő részében Stevens korábbi asszisztense, Dwight Lodeweges irányítja a PSV-t, aki még Vergoossennel érkezett a klubhoz, korábban pedig dolgozott pályaedzőként a Heerenveennél és a Groningennél is. Vezetőedzői tapasztalata nem sok van, 1998 és 2001 között a Zwollét, majd rövid ideig a Groningent irányította. Nehéz elképzelni róla, hogy radikálisan változtatna a két korábbi szakvezető taktikáján, bár nincs kizárva, hogy bizonyos személyi változásokat végrehajt - remélhetőleg Dzsudzsák ennek nem lesz áldozata.

A szezon hátralévő részében a klub célja nem lehet más, mint hogy az első négy között végezzen, majd a playoffban kiharcolja a BL-ben való részvételt, ami létfontosságú. A nyáron pedig megint jöhet egy új edző: a pletykák szerint a vezetőség Frank Rijkaardot szeretné szerződtetni, de egyelőre csak találgatni lehet a klub elképzeléseiről.

www.infosport-focivilag.hu